Lider Europskih liberala: Sarkozy je najveća opasnost po jedinstvo EU

GUY VERHOFSTADT, bivši belgijski premijer i vođe Europskih liberala u Europskom parlamentu, upozorio je kako Francuska, odnosno Sarkozyjeva glad za moći, predstavljaju najveću opasnost po jedinstvo Europske unije.

Verhofstadt tvrdi kako Sarkozy otvoreno zagovara "manju Europu", odnosno radi sve što je u njegovoj moći da smanji utjecaj Velike Britanije čime bi Francuska dobila veće ovlasti. Jučerašnji summit samo je dodatni dokaz takve prakse, smatra Belgijanac.

List Daily Telegraph ističe kako je Sarkozy izgledao vrlo zadovoljno nakon što je britanski premijer David Cameron iskoristio veto da spriječi promjene europskih sporazuma, dok su ostali europski lideri izražavali užasnutost tom "separacijom" Velike Britanije. Podsjetimo, Sarkozy je bio prvi koji je kazao odlučno ne na Cameronov prijedlog da se u sporazum uvrste posebne "zaštitne mjere" za britansku ekonomiju.

Zbog toga Verhofstadt smatra, a njegovo mišljenje navodno dijele brojni diplomati, da će britanska odluka o vetu Francuskoj omogućiti da "otme " Europu. Francuska već duže vremena gura model interguvermentalizma i protekcionizma, koji se protivi britanskoj doktrini slobodne trgovine.

"Strahovanje nije mogućnost međuvladinog sporazuma između 26 zemalja članica EU. Moramo se sjetiti i paziti Sarkozyja i njegovih govora u kojima je pozivao na manju uniju. Svako zna da je to sada veliki rizik", kazao je bivši belgijski premijer.

Pročitajte više