Lideri američkog Kongresa dogovorili dvogodišnje proračunske limite

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump izrazio je zadovoljstvo što je s čelnim ljudima američkog Kongresa u ponedjeljak dogovorio limit zaduženja i federalnog proračuna za sljedeće dvije godine, čime je spriječena najavljena financijska kriza koja bi, prema najavi ministarstva financija, vladu ostavila bez potrebnih sredstava u rujnu. 

Kongresnici će prije ljetne stanke odlučivati o zakonu koji bi dopustio povećanje zaduženja američke vlade, koje je već sada veće od 22 bilijuna dolara. Kako su u dogovoru sudjelovali vođe republikanaca i demokrata, kako u Senatu, tako i u Zastupničkom domu Kongresa, za očekivati je da će kongresnici prije ljetne stanke izglasati zakon bez kojeg se ministarstvo financija ne bi moglo dalje zaduživati za sredstva koja su potrebna vladi kako bi podmirila dospjela dugovanja.

U seriji objava na Twitteru američki predsjednik je ovaj dogovor nazvao "istinskim kompromisom".

Prema dogovoru federalni proračun je povećan na 1,37 bilijuna dolara, što je povećanje za 50 milijardi u odnosu na ovogodišnji budžet, od čega će najveći dio biti potrošen na američku vojsku. Naime, dogovoreno je da će u sljedećem fiskalnom razdoblju limit troška za vojne potrebe biti podignut na 738 milijardi dolara s dosadašnjih 716 milijardi, što je zadovoljilo republikanske vođe u Kongresu. 

Demokratski vođe hvale se time što su zahvaljujući dogovoru povećali izdvajanja za civilne programe za 100 milijardi dolara u odnosu na siječanj 2017. godine, kad je Donald Trump ušao u Bijelu kuću.

Neovisni financijski eksperti nisu zadovoljni dogovorom, a najdalje je u negativnim ocjenama otišla predsjednica Odbora za odgovoran federalni proračun Maya MacGuineas koja je izjavila da bi se ovo mogao pokazati "najgorim dogovorom vezanim za proračun u američkoj povijesti". MacGuineas je najavila kako bi novi zakonom dopustilo povećanje potrošnje za 22 posto kroz Trumpov četverogodišnji mandat, a bilijunski deficit na godišnjoj razini bio bi ozakonjen.

Američki dug je trenutačno 22,4 bilijuna dolara, a godišnji deficit se opasno približio brojci od jednog bilijuna dolara.

Pročitajte više