Liječnica iz HZJZ-a: Covid-potvrde nikad neće biti obavezne za djecu

Screenshot: HRT

VESNA Višekruna Vučina, liječnica iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razgovoru za HRT rekla je da covid-potvrde nikad neće biti obavezne za djecu. Pozvala je roditelje da cijepe svoju djecu kako bi se zaštitila starija populacija.

Odgovarajući na pitanje o interesu za cijepljenje, Višekruna Vučina rekla je da je na vrhuncu 4. vala jako puno ljudi bilo zainteresirano, osobito za 1. dozu, a padom broja zaraženih, iako je to još uvijek velik broj, smanjio se i interes.

"No, moramo naglasiti da virus nesmetano cirkulira i moramo učiniti sve da smanjimo njegovu cirkulaciju", rekla je.

"Struka se zalaže za poštovanje mjera, a covid-potvrda je jedna od mjera. Vidimo da od kada su uvedene, otkriven je dio populacije koji nosi virus bez simptoma. Mislim da jedino osobnom odgovornošću, a onda i kolektivnom možemo doći do cilja", dodala je.

"Djeca mogu dobiti covid-potvrdu od početka, ali ona nikad neće biti uvjet"

Rekla je da djeca mogu dobiti covid-potvrdu od samog početka, a u Hrvatskoj ih je izdano više od 200.000, obično se izdaju da djeca u slučaju preboljenja ne trebaju u samoizolaciju.

Dodaje da je cijepljenje dobrovoljno, a covid-potvrda nikad neće biti uvjet u slučaju djece. Nada se da će odaziv za cijepljenje djece biti dobar.

 

Pročitajte više