Liječnici objavili popis: Ovo je 10 činjenica koje govore o slomu hrvatskog zdravstva

Foto: Index/Luka Šangulin

SUTRA će se u Zagrebu održati veliki prosvjed liječnika i drugog medicinskog osoblja pod nazivom "S.O.S. za hrvatsko zdravstvo". Prosvjed su danas najavili predstavnici liječničkih udruga.

>> VIDEO Liječnici najavljuju prosvjed ispred vlade

Pritom su novinarima podijelili letak u kojem navode razloge prosvjeda, ali i nabrajaju 10 činjenica koje govore o slomu hrvatskog zdravstva. U nastavku objavljujemo svih 10.

  • Svaki treći liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta
  • U više od 50 općina na kopnu i na otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite
  • U sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine
  • U zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara
  • Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina i za nekoliko godina nas neće imati tko liječiti
  • Pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana
  • Liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im posvetiti tek nekoliko minuta
  • Liječnici se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune
  • Liječnike se tjera da krše zakone odrađivanjem suludog broja prekovremenih sati
  • Mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji, jer ih vežu robovlasnički ugovori

Prosvjedna povorka kreće sutra u 10:45

Prosvjed organiziraju Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana i u 10:45 u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića. Nastavit će Radićevom ulicom, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ćirilometodskom, a dolazak na Trg svetog Marka se očekuje u 11:30. 

"Zdravstvo  je potrebno reformirati danas"

Umjesto da rješava probleme u zdravstvu, politika samo dolijeva ulje na vatru, rekla je danas na konferenciji za medije Renata Čulinović-Čaić. Kaže i da političari pokušavaju podijeliti liječnike i da huškaju građane na njih. "Tu smo da svi zajedno spasimo hrvatsko zdravstvo."

 

Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika kaže da je zdravstvo potrebni reformirati. "Ovdje, danas, ne sutra. Sutra će biti prekasno", rekao je.

Sutrašnji prosvjed nije protiv nikog, to je prosvjed za bolje zdravstvo, za pacijente, rekao je Krešimir Luetić iz HLK. Pozvao je političare da sutra ne dolaze na prosvjed.

"Prave reforme zdravstva nema"

Na prosvjedu će biti pet govornika: Renata Čulinović-Čoić, Nataša Ban Toskić, Marin Smilović, Ivana Šmit i Krešimir Luetić.

U Hrvatskoj svaki pacijent prosječno posjeti obiteljskog liječnika 13 puta, rekla je Ban Toskić i dodala da je uvođenje sistematskih pregleda zapravo skretanje teme te da prave reforme zdravstva nema.

Beroš: Prosvjedi nisu najbolji put rješavanja prijepora

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš ranije je rekao da prosvjedi nisu najbolji put rješavanja prijepora.

"Mislim da smo se svi složili da prosvjedi, iako legitimni, nisu najbolji put rješavanja prijepora. Isto tako, zaključili smo zajedno da svaka komora ili udruga ima neki svoj interes jer predstavlja dio nekog strukovnog udruženja i ne predstavlja cjelinu zdravstvenog sustava. Upravo je zadatak zdravstvene administracije sve te partikularne interese objediniti svojim promišljanjem i naći najbolja rješenja", kazao je Beroš. 

 

Pročitajte više