Liječnici u Meksiku prodavali djecu



POLICIJA u glavnom gradu Meksika uhitila je zbog optužbi na krađu i prodaju djece trojicu liječnika, medicinsku sestru i recepcionara u privatnoj klinici Central de Oriente, kao i bračni par i psihologinju koji su kupili dvije djevojčice i prijavili ih kao svoje.

Liječnici i osoblje u bolnici nakon krađe bi govorili roditeljima da su im djeca umrla. Jedna od otetih beba vraćena je biološkim roditeljima.

Liječnici - 74-godišnji Victor Manuel Mancera Gonzalez, 55-godišnji Jorge Adalberto Guerrero Bustoa i 52-godišnji Alfredo Ortiz Rosas, 58-godišnja medicinska sestra Maria Guadalupe Castro Morales i recepcionar Leonel Rodriguez Mondragon optuženi su za prodaju djece, falsificiranje dokumenata i organizirani kriminal.

Lanac prodaje

Drugi osumnjičeni su bračni par Antonio Antonio Merino Hernandez i Maria de la Luz Ruiz Padilla, kao i psihologinja Cinthia Nayeli Perez Ortiz. U oba slučaja, njima su djeca prodana u spornoj bolnici u Mexico Cityju.

Vanesa Edith Castillo Guzmán, majka male Diane Fernande Castillo, rodila je svoju kćer u listopadu 2008. godine. Nikada je nije vidjela, ali je čula njezin plač. Od liječnika Ortiza Rosasa tražila je da vidi svoju kćer. Ortiz Rosas joj je rekao da će je vidjeti nakon što joj popusti anestezija. Kasnije su joj rekli kako su odveli bebu u kliniku Moctezuma zbog komplikacija.

"Vaša je kći je umrla. Nismo mogli ništa učiniti. Rodila se s respiratornim komplikacijama", rekao je Ortiz Rosas i dodao kako će kremirati njezino tijelo i naknadno joj poslati smrtovnicu. No, kasnije je Castillo dobila email sina vlasnika klinike, u kojem joj je otkriveno kako je mala Diana živa, ali prodana.

Mučna istraga

Policija je pri početku istrage smatrala kako je mala Diana kod bračnog para Hernandez-Padilla, ali otkrilo se da dijete koje je bilo kod njih nije bila mala Diana. Bračni par je kupio drugu djevojčicu za oko 900 dolara od doktora Mancera Gonzaleza, koji im je govorio kako je sve legalno, jer se biološka majka odrekla djeteta.

Daljnja istraga odvela je policiju do psihologinje Cynthie Nayeli Perez Ortiz, koja je malu Dianu kupila za oko 1200 dolara. Perez Ortis je pet godina ranije upoznala jednog liječnika, kojemu se požalila kako ne može imati djece. Liječnik, koji je trenutno u bijegu, rekao joj je kako može nabaviti dijete od trudnice za koju zna da bi ili napustila dijete ili željela da se nikada nije rodilo. Platila mu je unaprijed. Javio se tek 2008. godine. Malu Dianu joj je donio na željezničkom kolodvoru.

Pročitajte više