Liječnici u problemima, gomila roditelja traži ispričnice za djecu

Screenshot: RTL

USKORO počinje nastava u školama, a zbog toga je i velik broj liječnika obiteljske medicine u problemima. Zasuti su pozivima zabrinutih roditelja.

"Roditelji ili zovu ili pišu mailove. Jednostavno traže potvrdu da dijete pohađa nastavu od kuće. Nekad su to opravdani razlozi kad zaista postoji teško oboljenje bilo djeteta, bilo roditelja, no nekad je to rezultat straha roditelja od moguće zaraze i ugroze unutar obitelji", rekla je Ines Balint, liječnica obiteljske medicine.

Telefoni zvone i drugim liječnicima. No, kažu, iz uputa epidemiologa nije im jasno koje su to točno izrazito osjetljive skupine djece, koja ne bi trebala ići u školu.

"Nemamo definiciju vulnerabilnih skupina i tražimo da se one točno definiraju. Ne želimo djeci ništa uskratiti, ali ne želimo se dovest u situaciju da neki izdaju potvrde, a neki ne izdaju ili da podliježemo pritisku roditelja", poručila je Balint.

HZJZ kaže da je važno da djeca idu u školu

U Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine napominju i kako oni ne mogu učenike dugotrajno osloboditi nastave, već tu odluku donose specijalisti školske medicine. Stručnjaci objašnjavaju kako vulnerabilne skupine nisu svi kronični bolesnici, već oni koji imaju vrlo teška zdravstvena stanja i inače imaju rješenja o školovanju u kući.

"Sad će se malo te skupine proširiti u smislu jer će školski liječnici za još neke odobriti nastavu u kući, ali nikako to ne bi smjela biti poruka da sva djeca koja imaju astmu ne mogu ići u školu ili bilo koju drugu bolest", izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U dilemi su i onkološki bolesnici, koji trenutačno primaju kemoterapiju.

"Žene jako dobro znaju da spadaju u visoku skupinu rizika s obzirom na to da su na imunosupresivnim terapijama i to jako osjećaju na kvaliteti svoga života. S druge strane znaju da i djeca trebaju svoje okruženje za socijalizaciju, za, recimo, normalan odlazak u školu", rekla je Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju.

Iz HZJZ-a kažu kako je važno da djeca idu u školu i savjetuju:

"Doma održavati distancu, ne ići blizu, ne ljubiti se, ne grliti se, kad ste u nekoj bližoj situaciji, staviti masku", izjavila je Pavić Šimetin.

Pročitajte više