Liječnici upozoravaju: Europski stadioni nemaju opremu za pomoć gledateljima koji dožive srčani udar

VIŠE OD ČETVRTINE nogometnih stadiona u Europi ne mari previše o sigurnosti svojih posjetitelja i zbog nedostatka potrebne opreme nije spremno pružiti prvu pomoć gledateljima koji zbog prevelikog emocionalnog stresa na utakmici dožive srčani udar, prenosi britanski BBC.

Studija koju je provela Europska asocijacija za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, pokazala je da od 187 pregledanih stadiona u Europi više od 25 posto njih ne posjeduje osnovnu opremu, poput defibrilatora ili maske za umjetno disanje, kojima bi mogli pružiti prvu pomoć gledateljima koji su na utakmici doživjeli srčani udar i tako im spasiti život do dolaska liječničke ekipe.

Istraživanje je provela grupa klupskih liječnika na čelu s Matsom Borjessonom, službenim liječnikom švedskog nogometnog kluba GAIS, koji je upozorio kako hitno prebacivanje gledatelja koji usred utakmice doživi srčani udar do prve medicinske ustanove najčešće nije tako jednostavno zbog gužve koja vlada na tribinama, te dodaje kako u takvim trenucima ponekad minute mogu odlučiti o životu ili smrti.

Osnovna oprema za oživljavanje na stadionima treba postati obvezatna


Unatoč činjenici da sve više zemalja ozbiljno razmišlja o tome da nogometne stadione opremi osnovnom opremom za oživljavanje, liječnici upozoravaju kako bi takva oprema trebala biti obvezatna, a ne samo dobrovoljna, te da bi bilo nužno propisati mandatne kazne za one koji takvu obvezu izbjegavaju.

Liječnici upozoravaju kako bi svaki stadion, osim opreme, trebao imati i razrađen plan postupanja s navijačem koji je doživio srčani udar, plan evakuacije, pružanja prve pomoći i daljnjeg medicinskog postupanja te plan komunikacije s najbližom medicinskom ustanovom, no istraživanje je pokazalo kako tek dvije trećine stadiona ima takve planove.

Istraživanje je provedeno na stadionima 10 europskih zemalja, a rezultati su objavljeni u stručnom medicinskom časopisu o bolestima srca.

Pročitajte više