Liječnik antivakser iz Kenije umro od covida, govorio da je cjepivo nepotrebno

Screenshot: YouTube/Jonathan O'Toole

LIJEČNIK iz Kenije, koji je glasno govorio protiv cjepiva, preminuo je zbog posljedica zaraze koronavirusom. Umro je samo nekoliko tjedana nakon što je rekao kako su cjepiva protiv covida-19 "potpuno nepotrebna".

Stephen Karanja, predsjednik Kenijskog udruženja katoličkih liječnika, propagirao je inhalaciju parom i tablete hidroksiklorokina za liječenje simptoma covida.

U Keniji je do sada zabilježeno više od 160.000 slučajeva infekcije i 2707 smrtnih slučajeva, piše BBC.

Što je Karanja govorio o cjepivu protiv covida?

Karanja je u pismu od 3. ožujka rekao da "postoje lijekovi koji su prenamijenjeni i koji su učinkoviti u liječenju covida-19", dodajući da "se zna kako je cijepljenje protiv ove bolesti potpuno nepotrebno".

Liječnik je na raznim forumima zagovarao alternativne načine liječenja, uključujući udisanje pare i koktele lijekova, poput hidroksiklorokina i ivermektina, koje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije odobrila kao tretman za liječenje simptoma koronavirusa.

Karanja, koji je bio opstetričar i ginekolog, preminuo je u četvrtak, tjedan dana nakon što je primljen u bolnicu zbog komplikacija uzrokovanih infekcijom covidom-19.

Protivio se i cijepljenju protiv HPV-a te tetanusa

Prije nego što se posvađao s Katoličkom crkvom u Keniji zbog svojih stavova oko cijepljenja, Karanja se često udruživao s vjerskim vođama kako bi se zajedno usprotivili masovnim programima cijepljenja.

2019. predvodio je kampanju protiv cijepljenja učenica protiv raka vrata maternice, rekavši da je cjepivo protiv HPV-a nepotrebno jer se odnosi na one "čiji životni stil uključuje neodgovorno seksualno ponašanje".

Njegova udruga se 2014. usprotivila vladinom uvođenju projekta cijepljenja protiv tetanusa koji je bio usmjeren na žene, tvrdeći da je riječ o kampanji sterilizacije, unatoč tome što su lokalne zdravstvene vlasti, WHO i UNICEF ​​rekli da je cjepivo sigurno.

U oba slučaja vlasti su nastavile s kampanjama, ali su izvijestile kako su nakon izjava Karanje naišli na kolebanje među lokalnim stanovništvom.

Pročitajte više