Bandić teturao, liječnik objasnio: To je primjer akutno opijene osobe

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

RUKE duboko zabijene u džepove hlača, priglupi osmijeh na licu, suradnici koji ga čvrsto drže i za lijevu i za desnu podlakticu, a on svejedno tetura. Tužno je jučer bilo vidjeti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Čuti ga se nije moglo jer je izbjegao reći i jednu jedinu riječ pa su mnogi pomislili da je višestruki USKOK-ov optuženik, koji još jednom pokušava osvojiti barem jedno mjesto u saboru, bio pod gasom, mokar, natočen, cuguš ili jednostavno pijan. Kao lojtra, bačva, čep, ćuskija, daska, deva, duga i zemlja zajedno.

Kasnio, teturao, šutio

Teturavi zagrebački gradonačelnik pojavio se jučer poslijepodne u Sesvetama gdje je građanima zainteresiranima za sitnu poljoprivredu trebao podijeliti priručnike o urbanom vrtlarstvu, ali je prvo kasnio oko 45 minuta, a onda je sasvim neuobičajeno šutio, dok je dio njegovih suradnika dijelio letke, a drugi dio bio zadužen da ga ili pridržava ili štiti od previše znatiželjnih kamera.

Nešto se dogodilo između sajma i Sesveta

"Bili smo na predaji lista, a onda smo otišli do braniteljskog sajma na Trgu. Sve je bilo u redu. Ne znam gdje je dalje otišao. Ja sam se vratio u svoj ured", rekao je za Index Miodrag Demo koji je jučer s Bandićem u saboru predao kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu. Istu stvar nam je ponovio i drugi Bandićev suradnik Ljubo Jurčić. I jedan i drugi tvrde da ne znaju kamo je Bandić otišao između sajma na Trgu i posjete vrtovima u Sesvetama i je li negdje usput zavirio čašicu ili kriglicu. 

Psihijatar Vukušić: Vidio sam ga, ali bolje da nisam

Iz Bandićevog  se izgleda, pogledajte video, može zaključiti da mu zaista nije bilo dobro pa smo za komentar i ocjenu gradonačelnikovog jučerašnjeg stanja pitali psihijatra Hermana Vukušića.

"Vidio sam ga, a bolje da nisam. Ništa drugo ne mogu reći jer mi etika i uzusi struke ne dozvoljavaju", rekao je Herman Vukušić. 

Herman Vukušić, desno, na prošlogodišnjoj dodjeli Nagrade Grada Zagreba

Sam Milan Bandić danas je dao svoje objašnjenje za svoje jučerašnje neuobičajeno ponašanje.

"Nisam sklepao kotec"

"Jučer mi nije bilo dobro, zaboravio sam popiti tabletu za tlak. Možda sam trebao ostati doma, odradio sam koliko sam mogao i vratio se doma, popio tablete i bilo mi je dobro. Nisam sklepao kotec, bilo mi je dobro nakon što sam popio lijek", kazao je Bandić za Radio Sljeme.

>> Bandić objašnjavao zašto je teturao i ljuljao se u Sesvetama

Sklepati kotec je Bandićeva povremena poštapalica. Mogla bi značiti loše napraviti svinjac, pa onda i usvinjiti se, što je pak jedan od sinonima za pijanstvo. No Bandić je koristi i u porukama političkim suparnicima pa je tako Miroslavu Škori poručio: "Kada napravi kotec, a ne europski Zagreb, onda ću polemizirati s njim." Kao i mnoge druge fraze koje izlaze iz gradonačelnikovih usta, i ova je kriptična i teško joj je dokučiti smisao, ako se itko više i trudi tražiti smisao u njegovim riječima.

Moguć je i manji moždani udar, ali to je iznimno malo vjerojatno

Kada je već sam načeo temu svoga zdravstvenog stanja i tlaka za koji je navodno zaboravio popiti tabletu, za mišljenje smo upitali još jednog liječnika koji se u životu nagledao i mortus pijanih i ljudi s problemima s tlakom. Pristao je "na daljinu postaviti dijagnozu" pod uvjetom da mu ne objavimo identitet.

"Poznavajući javno dostupnu medicinsku povijest Milana Bandića, koja uključuje i moždani udar, njegovo jučerašnje stanje moglo bi biti i posljedica nedavnog lakšeg moždanog udara. Moguće je, ali iznimno malo vjerojatno", rekao nam je liječnik. Pa ako je moždani udar malo vjerojatan, što je onda vjerojatnije, upitali smo ga.

Primjer akutno opijene osobe

"Da držim seminar specijalizantima psihijatrije, poželio bih baš takav primjer da im pokažem osobu u akutno opitom stanju", zaključio je naš sugovornik.

Zagrebački gradonačelnik se već godinama u javnosti drži podalje od alkohola. Lizne tek tu i tamo pokoju kap šampanjca u svečanim prigodama, a kad sjedne s društvom u kafić, uglavnom se drži kave.

Iste večeri dvaput pijan bježao

No u prošlosti je znao popiti pa je tako 2002. godine s 1,6 promila alkohola u krvi skrivio manju prometnu nezgodu i pokušao pobjeći. Dva kilometra kasnije Bandića je sustigao vozač čiji je automobil očešao na Gračanskoj cesti. Pozvao je policiju iako je Bandić molio da to ne čini. I policiji je Bandić pokušao pobjeći svojim Range Roverom, ali su ga ulovili, strpali u službeni policijski automobil i odveli kući. Tek tamo je pristao na alkotestiranje, a policajac koji ga je ulovio je dobio otkaz i na posao je vraćen tek nakon sudske odluke.

Na sudu se branio tezom o "osvježivaču za dah na bazi alkohola"

Na sudu i u javnosti Bandić se branio da nije pio, nego da je koristio osvježivač za dah na bazi alkohola.

"Ja sam mu to savjetovao", priznao je puno godina kasnije bliski Bandićev suradnik Slobodan Ljubičić. 

Zbog cijelog tog slučaja tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan Bandića je prisilio na ostavku pa je tri godine proveo na mjestu zamjenika gradonačelnice Vlaste Pavić. Tih godina nije sklepao ni jedan kotec, ali svakakvih je svinjarija ipak bilo.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više