KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvatski doktor o izjavi Alemke Markotić: Mene je sram kao liječnika

Foto: Index/Pixsell/Pool/"MedUni Wien/Matern

HRVATSKI liječnik dr. sci. med. Igor Grabovac, specijalizant javnog zdravstva na Medicinskom sveučilištu u Beču, za Index je oštro kritizirao nedavne izjave dr. Alemke Markotić, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. 

Markotić je izjavila da ni ona ne bi išla u samoizolaciju da je na mjestu premijera Andreja Plenkovića koji je dokazano bio u kontaktu s ljudima zaraženim koronavirusom, prvenstveno slavnim tenisačem Novakom Đokovićem.

>> Markotić o Plenkoviću: Vrlo je jednostavno za sve koji žele shvatiti

Dr. Grabovac: Sram me je izjava doktorice Markotić

"Sram me je izjava doktorice Markotić kao liječnika i kao javnozdravstvenog djelatnika. Naročito kad se sjetim da je profesorica na Medicinskom fakultetu, na kojem je veliki Andrija Štampar postavio temelje javnog zdravstva za cijeli svijet", kaže Grabovac.

On smatra da bi Markotić trebala odgovarati pred Sudom časti Hrvatske liječničke komore. 

"Kodeks liječničke etike i deontologije kaže da će liječnik promicati zdravlje i spriječiti i liječiti bolesti. Ne bih rekao da ta izjava o Plenkoviću i samoizolaciji ulazi u kategoriju sprečavanja, baš obratno", smatra Grabovac.

Plenković je bio u kontaktu sa zaraženom osobom

Dodaje kako Markotić ne nastupa kao privatna građanka u javnosti, već kao ravnateljica klinike. "Stručnjaci bi trebali razmisliti što govore i paziti da ipak zastupaju načela medicinske struke", ističe.

Grabovac podsjeća da je premijer Plenković bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

“Upute Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jasno kažu da osobe koje su bile u kontaktu s osobama kojima je dijagnosticiran covid-19 trebaju ići u samoizolaciju na trajanje od 14 dana. On bi trebao ići u samoizolaciju, testirati se i čekati dok test ne pokaže je li on pozitivan ili nije i svojim primjerom ukazati na pravilno postupanje”, kaže ovaj liječnik.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više