LIJEK PROTIV DEPRESIJE SMANJUJE I SIMPTOME MENOPAUZE

Popularni lijek protiv depresije pomaže i pri smanjenju simptoma menopauze, objavila je američka farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline Plc, iako je neovisni istraživač koji je proveo istraživanje naveo kako je efikasnost lijeka ograničena. L

Alternative hormonskoj terapiji za simptome menopauze poput 'valunga', noćnog znojenja i problema s pamćenjem i spavanjem moraju se podrobnije istražiti, jer su studije pokazale kako dugotrajna hormonska terapija povećava mogućnost obolijevanja od raka, moždane kapi, infarkta i demencije.

Lijek paroxetine, poznat i kao paxil, koji proizvodi GlaxoSmithKline Plc, za pedeset posto je smanjio 'valunge' kod žena koje su sudjelovale u istraživanju.

Studiju je objavio Journal of the American Medical Association.

Žene koje su dobivale placebo također su imale slabije napadaje vrućine, iako ne tako slabe kao one koje su dobivale malu dozu lijeka - 12,5 miligrama - koji je takve napadaje smanjio sa 7,1, na 3,8 dnevno.

Neke žene koje su dobivale lijek, patile su od glavobolja, vrtoglavice i mučnine, iako su ti efekti bili manji kod žena koje su dobivale manju dozu lijeka, navodi glavni autor istraživanja Vered Stearns s Medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu.

I prijašnja su istraživanja pokazala da paxil i drugi lijekovi protiv depresije - poznati pod skupnim imenom selektivni inhibitori serotonina - ublažavaju napadaje vrućine u menopauzi. Međutim, ginekolog sa sveučilišta New York Steven Goldstein je kazao da poboljšanje simptoma menopauze uzrokovanog lijekovima protiv depresije nije tako veliko kao kod tretmana hormonom estrogenom, koji je pomogao oko 80 posto njegovih pacijenata.

"Ovo bi moglo pomoći ženama koje ne mogu, ne smiju ili ne žele uzimati hormonsku terapiju", kazao je Goldstein. "Mislim da je ovakva terapija dobra samo za žene koje ne mogu uzimati estrogen - oboljele od raka dojke i one koje uzimaju lijek tamoxifen."



(Hina) jšk dgk

Pročitajte više