Lijek za dijabetes Avandia prije deset dana uzrokovao smrt žene u Hrvatskoj?

ZAGREPČANKA D. P. sumnja da je uzrok smrti njezine sestre upravo povezan s lijekom za dijabetes Avandia. "Moja sestra je preminula prije deset dana od zatajenja srca ili srčanog udara u vozilu hitne pomoći nakon što joj je pozlilo kod kuće, a sumnjam da bi uzrok smrti mogao biti lijek protiv dijabetesa Avandia kojim je liječena", kazala je D. P. za Jutarnji.

D. P. inzistira da se utvrdi je li mogući uzrok smrti sporni lijek koji joj je inače redovito propisivao njezin liječnik obiteljske medicine. Ističe da će inzistirati na tome da se utvrde sve činjenice oko mogućeg uzroka smrti, odnosno je li liječnik obavio sve pretrage koje bi možda ukazale da njezina sestra ipak ne smije dobivati Avandiju. Osim toga, kaže da želi upoznati javnost s mogućim lošim posljedicama lijeka.

Avandia povećava rizik od srčanog udara i zatajenja rada srca

Prema izvješću američkog Senata, lijek Avandia povećava rizik od srčanog udara i zatajenja rada srca, ali FDA je prije dva dana izvijestio da lijek zasad ostaje na tržištu. No, stručnjaci Agencije pregledat će u idućih nekoliko mjeseci rezultate velike RECORD studije u kojoj se ispitivao kardiovaskularni rizik Avandije, pa će u srpnju izvijestiti javnost. U ovoj studiji sudjelovali su i hrvatski pacijenti. Hrvatski stručnjaci tvrde da nisu zapazili povećan kardiovaskularni rizik te dodaju da su izbjegavali davati Avandiju pacijentima s kardiovaskularnim rizikom, pa je vjerojatno upravo to bilo odlučujuće za pozitivne rezultate, ali ne može se sa sigurnošću potvrditi da baš niti jedan pacijent s takvim rizikom nije na toj spornoj terapiji.

Američki Institut za sigurnu medicinsku praksu ističe da se uz Avandiju, prema prvim procjenama, vežu 304 smrtna slučaja u SAD-u u drugoj polovici 2009. godine.

Pročitajte više