Lijekovi za želudac mogu imati smrtonosne posljedice

POPULARNI lijekovi protiv želučanih tegoba, među kojima su Controloc, Nexium, Omezol, Lazol i drugi, mogu biti opasni jer povećavaju rizik od prijeloma kostiju za 25 posto i udvostručavaju rizik za dobivanje bakterije Clostridium difficile, objavio je časopis Archives of Internal Medicine.

Lijekovi sami po sebi nisu štetni, ali u želucu i probavnom traktu stvaraju uvjete pogodne za razvoj bakterije C. difficile koja može utjecati na razinu kalcija potrebnog kostima. Studija je dokazala i da lijekovi povećavaju rizik od upale pluća.

"Rizik je relativno malen, ali te lijekove koristi mnogo ljudi, sukladno čemu se penje i broj ugroženih", napisala je Dr. Mitchell H. Katz iz Zavoda za javno zdravstvo San Francisca. Dodala je da se u SAD-u ti lijekovi, poznati kao inhibitori protonske pumpe, prepišu oko 113,4 milijuna puta godišnje, čemu treba dodati i nepoznat broj onih koji lijek kupuju bez recepta.

Bakterija Clostridium difficile uzrokuje opasne proljeve i za život opasne komplikacije ako nije na vrijeme prepoznata i primjereno tretirana.

Pročitajte više