Lijepa priča nedjeljom: Doselili iz Irske u Hrvatsku i pokrenuli pivovaru

Foto: Bura Brew (Na slici: Claudio Rossi, Veronika Beckers i Alessandro Zecchinati)

DOK mnogi posljednjih godina iz Hrvatske odlaze u inozemstvo, glavni likovi naše današnje priče iz inozemstva doselili su u Poreč i odlučili ovdje pokrenuti posao.

Veronika Beckers i Alessandro Zecchinati, bračni i poslovni par, nakon više godina života u Irskoj, napustili su solidne poslove te se preselili u Hrvatsku i pokrenuli craft pivovaru - Bura Brew.




Iz Dublina u Poreč

Alessandro Zecchinati je iz okolice Milana. Nakon što je tri godine radio kao odvjetnički vježbenik u Milanu, odlučio je drastično promijeniti život i karijeru te seli u Dublin gdje se zapošljava u IT sektoru kao prodajni menadžer za američke multinacionalne kompanije kao što su Microsoft i PayPal.

"Život u irskoj prijestolnici jako je uzbudljiv. Predivan grad i ljudi iz čitavog svijeta, mnogo zabave i odlična plaća. Tamo sam upoznao Veroniku. Nakon nekoliko godina shvatio sam da me posao u IT sektoru ne ispunjava te da sam stalno izložen visokim razinama stresa, pa sam počeo sanjariti o pokretanju vlastitog posla - pivovare", kaže Alessandro.



Kao veliki pivoljubac istražuje razvoj tržišta mikro pivovara u Europi i zajedno s Veronikom razrađuje poslovni plan.

U poslu im se kao suvlasnik i majstor pivar pridružuje Claudio Rossi.


Claudio je 10 godina bio arhitekt u Monzi, ali njegove najveće strasti oduvijek su bila visokokvalitetna piva i vina. Homebrewer više od 20 godina i vinski sommelier, 2012. godine svrstao se na treće mjesto najboljih talijanskih sommeliera. Osim toga, surađivao je s raznim craft pivovarama u Italiji.

Alessandro i Veronika svake su godine dolazili ljetovati u Istru. Veronika je kći Nijemca i Hrvatice iz Istre, dok se Alessandro provodeći godišnje odmore zaljubio u ovo, kako kaže, neodoljivo područje.


Pivo se plasira i u inozemstvo


Njihovo pivo sada se može kupiti u više od stotinu lokala, a ovogodišnja prodaja iznosit će oko 50 tisuća litara.

"Naša piva mogu se kupovati u više od 100 lokala u Hrvatskoj. Već neko vrijeme proširili smo prodaju na Sloveniju i Italiju (Trst, Udine i Friuli općenito), a uskoro i na Švicarsku. Imamo mnogobrojne novosti za 2017. godinu: kupili smo novu bačvu za fermentaciju od 1200 litara čime ćemo povećati proizvodni kapacitet.

Ove godine planirana je prodaja od oko 50.000 litara Trenutno se ne bavimo distribucijom na veliko, primjerice u supermarketima. Tako smo odlučili jer smatramo da velika distribucija nije spremna valorizirati kvalitetan proizvod kao što je craft pivo, koje se proizvodi sa strašću, ljubavi, najboljim hmeljem, ječmenim sladom i selekcioniranim kvascima.", kaže Alessandro.



Alessandro kaže da hrvatska craft scena nudi kvalitetno pivo, te da u toj branši nema konkurencije.

"Hrvatska craft scena je jako zanimljiva i nudi visokokvalitetno pivo. Nema konkurencije, samo prijateljstva. Uostalom, broj ljubitelja raste iz dana u dan. Primjećujemo to svaki put kada prisustvujemo s našim beer štandom na pučkim feštama, na gastro festivalima ili na craft beer festivalima.

Osim toga, svaki dan u pivovaru nas dolazi posjetiti mnogo ljudi kako bi izbliza vidjeli proizvodni proces i kupili pivo. Na taj način uspostavljamo prijateljski odnos pun povjerenja i klijent shvaća koliko je strasti, ljubavi, stručnosti i ogromnog rada uloženo da bi se postigao kvalitetan proizvod.

2017. namjeravamo proizvesti novo pivo (extra hoppy izdanje) koje ćemo predstaviti na Beeryard festivalu 2. rujna u Zagrebu. 2018. godine želimo pospješiti svoj proizvodni kapacitet u skladu s mogućnostima i bez rizičnih ulaganja.

Boce, čepovi, etikete, pakiranja, promotivni materijali lokalno su proizvedeni u Istri i u Hrvatskoj. Sirovine, kao ječmeni slad, uvoze se iz Austrije i Belgije. Hmelj iz Slovenije i Amerike. Nažalost u Hrvatskoj se ne proizvodi hmelj. Bilo bi lijepo da ga se može isprobati", kaže Alessandro.

Pročitajte više