FOTO Lijepa priča nedjeljom: Mikro poduzetnica godine vodi trgovinu koja oduševljava turiste

Foto. Take me home

RANKA GRGIĆ POSAVEC ove godine proglašena je mikro poduzetnicom godine u izboru mreže poslovnih žena i poduzetnica "Woman in Adria".

Njena trgovina "Take me home"  u Tomićevoj ulici u Zagrebu prodaje suvenire koje su izradili hrvatski dizajneri. Na samo 14 četvornih metara prostora nude se najrazličitiji proizvodi - od ručno izrađenih torbi, nakita, kravata, pa sve do kozmetike, čajeva i čokolada.

Kupci su oduševljeni originalnim proizvodima, što potvrđuju i visoke ocjene na TripAdvisoru, gdje je "Take me home" pri vrhu zagrebačke shopping ponude.

"Inspirirali su me odlični proizvodi domaćih dizajnera za koje sam smatrala da ih treba ponuditi rastućem broju Zagrebačkih posjetitelja umjesto klasičnih, uvoznih i nemaštovitih suvenira. Ideja je bila okupiti veći broj takvih proizvoda na jednom mjestu i potaknuti turiste da kući ponesu hrvatski dizajn kao originalan i kvalitetan suvenir", kaže Ranka za Index.



Ranka je u poduzetništvo ušla krajem devedesetih, kada je pokrenula prvu hrvatsku agenciju za čuvanje kućnih ljubimaca. Zbog obiteljskih razloga taj posao je prekinula, no 2012. se ponovno vraća u biznis.


"U poduzetništvo sam ušla još davne 1998. godine kada sam osnovala prvu hrvatsku agenciju za čuvanje kućnih ljubimaca. No kako sam se dvije godine kasnije sa suprugom odlučila preseliti u Švicarsku zbog njegovog posla, taj prvi pothvat nije bio dugog vijeka. Drugi put poduzetništvu sam se vratila 2012. godine kada sam osnovala tvrtku Lumaris studio s ciljem otvaranja trgovine hrvatskog dizajna. Proglašenje poduzetnicom godine velika mi je čast i priznanje za dosadašnji rad, te poticaj za nastavak i širenje poslovanja", kaže Ranka.



U Take me home trgovini kupuju podjednako turisti i domaći, a veliko priznanje su im dobre ocjene na TripAdvisoru.

"Velika većina kupaca oduševljeni su trgovinom i proizvodima koje nudimo, kao i našom prezentacijom i uslugom. Mi smo s druge strane, oduševljeni činjenicom da čak polovicu naših kupaca čine domaći kupci koji nam se vjerno vraćaju i uvijek pronađu nešto novo i zanimljivo za poklon ili za sebe. Turisti i drugi posjetioci nam se također vraćaju svaki put kada dođu u Zagreb, govore nam da smo najbolja poklon galerija u gradu, te nam pišu pohvale na Trip Advisoru gdje smo rangirani u samom vrhu zagrebačke shopping ponude. Ovakve reakcije za mene imaju veću vrijednost od bilo kojeg drugog parametra uspješnog poslovanja", kaže Ranka.



Zahvaljujući arhitektima iz Brigade, jedine hrvatske arhitektonske tvrtke specijalizirane za uređenje prodajnih prostora, Take me home uspio se "ugurati" u samo 14 četvornih metara.

"U Take me home trgovini mogu se pronaći uporabni proizvodi za dom, igračke i proizvodi za djecu, modni dodatci poput ručno izrađenih torbi, kravata, majci i unikatnog nakita različitih vrsta, domaća prirodna kozmetika, čajevi, čokolada, začini, autohtoni recepti, bojanke za djecu i odrasle domaćih autora, te mnogi drugi originalni i zanimljivi proizvodi koji našu zemlju prezentiraju na najbolji mogući način. Ono što nas odvaja od konkurencije svakako je visoki standard usluge kupaca, te odličan izbor proizvoda koji zadovoljava različite ukuse i interesne skupine, ali uvijek zadržava visoku kvalitetu. Trgovina je specifična i po tome što je unutrašnje uređenje osmislila Brigada, jedina arhitektonska tvrtka u Hrvatskoj specijalizirana za uređenje prodajnih prostora, koja je svojim originalnim projektom omogućila uspješnu prodaju i prezentaciju domaćeg dizajna u samo 14 m2 prodajnog prostora", kaže Ranka.

Pročitajte više