Lijepa priča nedjeljom: Pevec - od stečaja do milijardu kuna prometa

Foto: Pevec / Facebook

TRGOVAČKI lanac Pevec jedna je od rijetkih kompanija u Hrvatskoj koja je uspjela preživjeti stečaj i nastaviti s poslovanjem - i to vrlo uspješno.

Pevec je osnovan 1990. godine. Deset godina kasnije, 2000. godine, trgovački lanac Pevec, koji je tada bio u vlasništvu osnivača Zdravka Peveca doživljava naglu ekspanziju te se otvaraju no trgovački centri u Zagrebu, Splitu, Koprivnici i Kutini.

Već sljedeće godine Pevec otvara nove trgovine u Bjelovaru i Puli i veliki novi centar u Zagrebu, a u 2005. i 2006. godini otvaraju se trgovine u Rijeci i Đurđevcu.

Paralelno s širenjem trgovine, Pevec se počinje baviti i prijevozom te kupuje kamione na lizing, sveukupno njih oko 500 i postaje jedan od najvećih prijevoznika u Hrvatskoj. Osim toga, Pevec posao širi i na turizam, te kupuje hotel u Đurđevcu.

Nakon toga, 2007. godine kreće širenje na inozemstvo te Pevec otvara trgovačke centre u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Takav (pre)nagli rast, pogonjen kreditima banaka, i svaštarenje u kombinaciji s ekonomskom krizom i padom kupovne moći, doveo je Pevec do propasti.

Pevec 2009. ima snažan pad prometa u svojim trgovinama, a dug prema dobavljačima penje se na 900 milijuna kuna. Počinju problemi s otplatom kredita bankama, koje odbijaju reprogramirati kredite i Pevec 2010. godine završava u stečaju.

Od stečaja do prometa od milijardu kuna prometa


Iako kroz stečajeve firme u Hrvatskoj uglavnom nestaju, tvrtka Pevec je imala sreće jer vođenje njihovog stečaja preuzima Darko Šket, jedan od najiskusnijih i najuspješnijih stečajnih upravitelja koji uspješno provodi preustroj i nastavlja s poslovanjem.

Pevec je iznašao iz stečaja u lipnju 2012. godine te je preoblikovan u dioničko društvo, sa preko 700 dioničara – bivših vjerovnika kompanije.

Tokom 2014. Pevec je potpisao ugovor s Agrokorom o preuzimanju šest velikih trgovina bivšeg Getroa, kojih su se morali riješiti nakon preuzimanja Mercatora. Pevec je osim prodajnih prostora preuzeo i radnike.

Trenutno imaju oko 1300 zaposlenih u 19 prodajnih centara raspoređenih u 14 gradova diljem Hrvatske.

Imaju stalni rast prihoda te su oni prošle godine iznosili oko milijardu kuna dok su godinu ranije bili na gotovo 870 milijuna kuna.

Radnici Peveca prošle su godine dobili božićnicu u iznosu od 2.200 kuna te bonus u iznosu 30 posto bruto plaće za ostvarene dobre rezultate poslovanja. 

Krajem 2014. godine dionice Peveca uvrštene su na Zagrebačku burzu te se njihova cijena sada kreće oko 100 kuna.

Najveći pojedinačni dioničar je država, koja ima 18 posto dionica, a slijedi Samoborka d.d sa 10 posto dionica Peveca.

Pročitajte više