Lilja Vokić dobila nagradu za životno djelo: "Zar je ona simbol nečega pozitivnog u prosvjeti?"

LJILJA VOKIĆ, HDZ-ova ministrica školstva iz prve polovice devedesetih koja se "proslavila" izjavom da ustaje kad u prostoriju ulazi muškarac, dobila je danas prestižnu nagradu za životno djelo "Ivan Filipović".

Tradicionalna nagrada dodjeljuje se jednom godišnje za posebna dostignuća u prosvjeti, no izbor nekadašnje ministrice odmah je izazvao reakcije.

"Ovo je degradacija jedne vrijedne nagrade i ne bi je trebali dobivati bivši ministri, političari. Svakome je jasno da Ljilja Vokić nije dobila nagradu kao nastavnica, a teško i kao ravnateljica. Ljilja Vokić je simbol nečega što ne bismo mogli ocijeniti pozitivnim za hrvatsko školstvo", izjavio je za Index predsjednik sindikata "Preporod" Željko Stipić.

Ljilja Vokić je devedesetih pripadala tvrdoj, tradicionalističkoj struji HDZ-a, a nakon odlaska iz aktivne politike vodi katoličku domoljubnu udrugu Hrvatska žena. Povremeno se javno angažira, primjerice kad treba braniti križeve u javnim institucijama i školama. Godinama je ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije.

"Ne smatram se političarkom, ja sam valjda jedina koja se iz politike vratila u školu. Neću komentirati ove napade, jer onaj tko govori, najviše govori o sebi. Voljela bih da i gospodina Stipića netko kandidira, mene je predložila moja zbornica...", zaključila je za Index Ljilja Vokić.

Pročitajte više