Lisinski ipak neće trpjeti Alića i "Za dom spremni"

Foto: Facebook, lisinski.hr

MONODRAMA kontroverznog glumca Božidara Alića "Bez lustracije nema Croatie", koja je trebala biti premijerno prikazana 8. listopada u dvorani Vatroslava Lisinskog, neće se održati. Zagrebački gradski ured za kulturu potvrdio je informaciju Indexa kako je Alić odbio dostaviti program i sadržaj svoje monodrame prije same premijere pa je Grad Zagreb odlučio uskratiti svoju dozvolu o korištenju dvorane Lisinski.
 
S druge strane Alić je prije dva dana objavio kako mu nedostaje još 10 tisuća kuna za predstavu. No, krenimo redom. 
 
Žicao novac na Facebooku
 
Propali glumac i ljubitelj ustaša Alić, koji se sam prozvao "pučkim tribunom" već gotovo godinu dana na svom Facebook profilu poziva "prijatelje i sve dobre ljude" da mu uplate novac na račun za njegov "novi domoljubni projekt". Projekt je njegova monodrama u kojem se secira "aktualno stanje u Hrvatskoj" pod nazivom "Bez lustracije nema Croatije".  
 
Prije nekoliko mjeseci na Markovu trgu izvodio je bizaran performans odjeven u crni plašt i šahovnicu i raspelo na prsima, također pod nazivom "Bez lustracije nema Kroacije", što je navelo mnoge na razmišljanje da bi projekt mogao biti pri kraju.  
 
U lipnju ove godine Alić je na Facebooku napisao da mu nedostaje još samo 20 tisuća kuna i pozvao one koji žele uplatiti da mu se jave "u poštanski pretinac". Naravno, Alić dramu ne isporučuje samo u predstavama pa se uz poziv za uplatu dramatično osvrnuo na udbaše koji mu navodno prijete.
 
"Udbaši su krenuli uz difamaciju i prijetnjama moj obitelji i prijetnjama smrću", napisao je Alić uz šizofreno izmjenjivanje velikih i malih slova, valjda kako bi drama bila još veća. Krajem kolovoza Alićevo djelo našlo se u službenom jesenskom dijelu Lisinskog. No, o samom sadržaju drame uvijek se nagađalo, a sam je Alić bio tajnovit. 
Tajnovit sadržaj dugo pripremane monodrame
 
Iz fragmenata njegovih javnih nastupa zaključuje se kako je to trebalo biti prokazivanje jugofašista, udbaša, agenata KOS-a, komunističkog i četničkog lobija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji provode specijalni i psihološko propagandni rat u Hrvatskoj. Najveća greška prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana bila je pomirenje i mirna reintegracija koja je dovela do abolicije i nikada provedene lustracije, a upravo na tim tezama počiva i Alićeva monodrama koja je navodno trebala početi pozdravom Za dom spremni.
 
To bi moglo biti i točno jer je sam Alić više puta u svojim nastupima naglašavao da pozdrav nije sporan, a da NDH ionako nije bila zločinačka tvorevina. No, Alićevo djelo nedavno je "skinuto" s jesenskog programa Lisinskog.  
 
Ni sadržaja, ni programa 
 
"Događaj se odgađa do daljnjeg", rekli su nam iz ureda ravnatelja Dražena Siriščevića. O razlozima skidanja monodrame nisu htjeli previše govoriti uputivši nas na zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Iz Gradskog ureda su na pojasnili da od Alića nisu dobili ni sadržaj ni program monodrame. 
 
"Svi korisnici gradskih termina prije odobravanja istih imaju obvezu dostaviti Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport program i sadržaj planirane umjetničke izvedbe. Kako zatraženo od g. Božidara Alića nismo dobili, tako ni nismo bili u mogućnosti odobriti traženi termin u Koncertnoj dvorani V. Lisinski", stoji u odgovoru gradskog ureda za kulturu. Alić je na svom Facebook profilu najavio kako će tužiti Lisinski i  Gradski ured za kulturu, sport i obrazovanje te ipak najavio izvođenje svoje drame na nekom drugom nepoznatom mjestu.  Prije dva dana objavio je na Facebooku kako mu sada za predstavu nedostaje 10 tisuća kuna. 
 
Što se događa s Alićem?
 
Alić već duže vrijeme šokira ispadima. Za prosvjed Hrvatska može bolje tako je rekao da su prosvjedovali unuci boljševika koji su 1945. godine klali Zagrepčane. Zbog osude ustaštva napao je Kolindu i poručio joj da zaboravi na drugi mandat i da je počinila samoubojstvo.
 
Javnost je zgrozio kada je na Facebooku objavio snimku sina kako recitira "Za dom spremni", zbog čega se oglasila i pravobraniteljica za djecu. Zapažen nastup imao je i u noći Kolindine izborne pobjede u HDZ-ovu izbornom stožeru. "Moja potpora gospođi Kolindi Grabar Kitarović jer sam dragovoljac Domovinskog rata, Hrvat i katolik i Bogu hvala da je pobijedila gospođa Kolinda Grabar Kitarović protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje. Živjeli", rekao je Alić u mikrofon današnje voditeljice Informativno-medijskog servisa na HRT-u Katarine Periše Čakarun.
 
Alić je izašao na posljednjim parlamentarnim izborima na listi HSP-a, HČSP-a, ABH-a i Obiteljske stranke, odnosno koalicije Pomak.  No "pučki tribun" doživio je pravi debakl. Imao je svega 122 preferencijalna glasa, a njegova lista imala je 0,43 posto podrške birača izašlih na izbore.    
 
 

Pročitajte više