Liste DIP-u predali HSP, SDSS, I. Lončar na listi HDSS-a

LISTE kandidata za predstojeće izbore Državno izbornom povjerenstvu predali su i predstavnici HSP-a, a tom prigodom predsjednik stranke Ante Đapić biračima poručio da glasuju za HSP stranku koja se, rekao je, u proteklom mandatu pokazala kao najučinkovitija parlamentarna stranka.

Đapić je izrazio uvjerenje da se nova Vlada neće formirati bez HSP-a.

Dosadašnji nezavisni zastupnik Ivo Lončar na izbore će izaći na listi Hrvatske demokratske seljačke stranke (HDSS) iz Čakovca, u 3. izbornoj jedinici.

Liste kandidata za 11. izbornu jedinicu, u kojoj glasuje dijaspora, te za 12. manjinsku jedinicu donijeli su čelnici SDSS-a.

Predsjednik stranke Vojislav Stanimirović očekuje da će SDSS u Saboru imati najmanje dva zastupnika iz manjinske, te jednog zastupnika iz jedinice za dijasporu, gdje očekuju podršku hrvatskih građana u Srbiji, Crnoj Gori te BiH.

Predsjednik SDA Šemso Tanković kandidirao se u manjinskoj jedinici, za predstavnika bošnjačke manjine.

Najavio je da će od DIP-a zatražiti da se glasovanje za predstavnike bošnjačke manjine omogući i onim građanima koji su se na popisu stanovništva izjasnili kao muslimani.

Po podacima DIP-a, do 14 sati na kandidacijskim listama i pojedinačno za zastupnike manjina kandidiralo se ukupno 816 kandidata, od čega je 20,7 posto žena.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) do 14 sati zaprimilo je 58 kandidacijskih lista i 18 pojedinačnih kandidatura.

Najviše kandidacijskih lista pristiglo je za 9. (devet lista) i 10. (18 lista) izbornu jedinicu, a za 1. izbornu jedinicu pristigle su četiri liste.

Pročitajte više