LITVA: ADAMKUS POBJEDNIK PREDSJEDNIČKIH IZBORA - ANKETA

Prema istraživanjima provedenima na izlazu s birališta, bivši predsjednik Litve Valdas Adamkus dobio je u nedjelju na prijevremenim izborima 54,7 posto glasova, dok je njegova protukandidatkinja, bivša premijerka Kazimira Prunskiene dobila 33 posto, objavila je baltička agencija BNS.

Tek 12,3 posto od 2,6 milijuna birača nije se odazvalo na izbore, prema istraživanju koje je telefonski među tisuću ispitanika proveo Transcom Worldwide.

Valdasa Adamkusa (77), bivšeg američkog emigranta koji je bio predsjednik od 1998. do 2003., na prošlim je izborima porazio Rolandas Paksas.

Adamkus je u prvom predsjedničkom mandatu poveo zemlju prema Europskoj uniji i NATO-u, organizacijama u koje je Litva pristupila ove godine.

Kao pristaša ostanka 120 litavskih vojnika u Iraku i uz potporu desnice, Adamkus je vodio u istraživanjima uoči prijevremenih predsjedničkih izbora.

Kazimira Prunskiene (61) bila je prva predsjednica vlade Litve koja je ponovno stekla neovisnost 1991., a podupirala ju je ljevica.

Predsjednički su izbori provedeni pošto je Rolandas Paksas smijenjen u travnju, petnaest mjeseci nakon dolaska na vlast, zbog korupcijske afere.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više