Litva uvela sankcije na prijevoz robe u rusku enklavu: "To je kršenje prava"

Foto: EPA

LITVANSKE vlasti priopćile su da od danas na snagu stupa zabrana prijevoza robe obuhvaćene europskim sankcijama u rusku enklavu Kalinjingrad preko njihova teritorija. 

Guverner kalinjingradske oblasti Anton Alikhanov rekao je da će zabrana obuhvatiti oko 50 posto roba koje Kalinjingrad uvozi.

"Smatramo da je to najozbiljnije kršenje... prava slobodnog tranzita u Kalinjingradsku regiju te iz nje", rekao je Alikhanov u on-line videopostu.

Najavio je će vlasti Kalinjingrada raditi na tome da se ta obustava ukine.

Ugljen, metal, građevinski materijal i napredna tehnologija

EU sankcije ponajprije uključuju ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

Trenutno stupanje na snagu potvrdila je podružnica litavskih državnih željeznica u pismu klijentima nakon "objašnjenja" Europske komisije po pitanju mehanizma primjene sankcija.

Glasnogovornik podružnice potvrdio je sadržaj pisma no odbio je komentirati.

Ministarstvo vanjskih poslova nije dogovorilo na zahtjev za komentarom.

Kalinjingrad prima zalihe iz Rusije kroz Litvu

Smješten između EU i NATO članica Poljske i Litve, Kalinjingrad prima zalihe iz Rusije željeznicom i plinovodom kroz Litvu.

Tu enklavu Crvena armija otela je u travnju 1945. godine nacističkoj Njemačkoj i prepustila Sovjetskom Savezu nakon Drugog svjetskog rata.

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flote i projektila Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, a nalazi se na obali Baltika, između Litve i Poljske, obje članice NATO saveza, te nema kopnenu granicu s Rusijom.

U veljači je Litva zatvorila svoj zračni prostor za letove iz Rusije u Kalinjingrad, prisilivši komercijalne prijevoznike da voze dužom rutom preko Baltičkog mora.

Pročitajte više