Litvanski ministar želi potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u EU

Foto: EPA

LITVANSKI ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je na prekid izdavanja viza ruskim državljanima na razini cijele Europske unije. Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, no protive joj se njemački kancelar Olaf Scholz i Europska komisija. 

"Idealno bi to trebala biti odluka na europskoj razini koja bi jednostavno ukinula valjanost tih viza pa bi ih svi prestali izdavati", rekao je Landsbergis. Litva je prestala izdavati vize Rusima odmah nakon početka invazije na Ukrajinu, a slično su učinile Estonija i Latvija, dok Finska postrožuje pravila. 

Rasprava krajem kolovoza

Landsbergis propitkuje djelotvornost takvih pojedinačnih mjera nekih zemalja jer ruski državljani mogu ući u šengenski prostor na temelju viza izdanih u drugim članicama EU. 

"Ruski državljanin danas može dobiti vizu u njemačkom konzulatu u nekom ruskom gradu i potom putovati kroz Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu i Poljsku, gdjegod želi otići na odmor", rekao je litvanski ministar. 

Češka, trenutna predsjedateljica EU, najavila je da će se o tom pitanju raspravljati na sastanku ministara krajem kolovoza. 

Pročitajte više