VIDEO Interventna, inspektori i bageri stigli na Žnjan

Foto i video: Dragan Miljuš/Index

DANAS su na Žnjanski plato stigli bageri Ministarstva graditeljstva, ali i policija i inspektori.

Pokušali smo pitati ugostitelje i djelatnike Ministarstva graditeljstva za komentar, ali nitko nije bio raspoložen za izjave.

Nešto iza podneva stigla je konačno i službena izjava Ministarstva graditeljstva.

"Od danas, ugovorna tvrtka i građevinska inspekcija prisutne su na Žnjanu. Naime, nakon provedenih inspekcijskih postupaka, donesena su rješenja o uklanjanju više ugostiteljskih objekata na Žnjanu. S obzirom da je veliki broj vlasnika krenuo sam sa uklanjanjem, s njima je građevinska inspekcija napravila zapisnike i dala im rokove u kojima moraju u potpunosti ispoštovati dobivena rješenja, odnosno, dovršiti započeti posao u cijelosti. Inspektori će pratiti daljnji tijek događanja i po potrebi, ukoliko vlasnici odustanu od uklanjanja, uključiti ugovornu tvrtku te završiti proces na trošak vlasnika.

Nelegalna gradnja na Žnjanu je višegodišnji problem nastao zbog neusklađenosti postupanja gradskih i državnih vlasti, koji se sada suradnjom svih aktera pokušava sustavno riješiti. Cjelovito rješenje planirano je tijekom 2019. godine, kada bi se trebale ispuniti sve obveze za donošenje planske dokumentacije. Na taj način, moći će se na zakonit način kvalitetno i u skladu s potrebama stanovnika Splita upravljati prostorom plaže Žnjan", stoji u dopisu Ministarstva graditeljstva.

Akcija je počela točno u 9 sati sastankom građevinskih inspektora i policije pred križem na Žnjanu. Nakon kraćeg dogovora, inspektori i policija krenuli su od jednog do drugog objekta. Kako se neslužbeno doznaje, ugostitelji su dobili još tjedan dana da razmontiraju objekte i očiste prostor. Oko 11 sati bager je počeo rušiti jedan objekt koji se ne nalazi na samoj plaži.   


Ugostitelji sa Žnjana još su jučer počeli rastavljati objekte, no kako se radi o građevinama pozamašne kvadrature, bilo je iluzorno očekivati da će posao završiti u roku od 24 sata.

"Svi idemo. Nas preko 30. Gotovo je. Sve je kazano", rekao nam je jučer jedan od koncesionara.

"Neće trebati ništa rušiti. Sve ćemo razmontirati. Došli smo kao gospoda, odlazimo kao gospoda", kaže njegov kolega.

Pred kameru nitko nije htio. Kažu da nema smisla kada je već sve odlučeno. Rezervnu opciju nemaju. Više-manje im je jasno da je ovo kraj njihova ugostiteljskog posla, u svakom slučaju za većinu.

"Ja ću na Island", kazao nam je jedan od ugostitelja.

"Ne dolazite više, sve ću maknuti"

Ipak, nisu svi istog mišljenja. Vlasnik jednog objekta zaprijetio je da će sve dignuti u zrak.

"Tri dana neću jesti, piti i spavati. Sve ću maknuti, a vi više ne dolazite", poručio je inspektorima i policiji. Novinarima je zaprijetio da se udalje i da ga ne snimaju jer će im doletjeti čekić.

Sezonu odradili bez ugovora

Cijelu ovu godinu ugostitelji sa Žnjana radili su bez ugovora s Gradom. Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar nije im htio produžiti koncesije jer je građevinska inspekcija naložila uklanjanje bespravnih objekata.


Koncesije su ugostitelji dobivali za module od 12 kvadrata, no građevine su obilato premašile dozvoljene gabarite.

Pravni manevar nije uspio

Novi splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara bio je spreman raščistiti situaciju na Žnjanu što je prije moguće. Prije mjesec dana poslao je opomene ugostiteljima za dugove koji su dosegli milijun kuna, a s ministrom graditeljstva Štromarom dogovoren je akcijski plan za rušenje.

Ugostitelji su prošlog tjedna povukli posljednji pravni manevar. Tužili su državu radi vlasništva na pomorskom dobru i podnijeli zahtjeve za legalizaciju izgrađenih objekata. Smatrali su kako će Ministarstvo graditeljstva odustati od najavljenog rušenja, no od toga nije bilo ništa.

U Gradu Splitu odlučili su odbiti zahtjeve za legalizaciju jer se radi o pomorskom dobru. Najavljene su i opcije podnošenja kaznenih prijava ako počne rušenje i tužba Gradu na ime utrošenih sredstava za infrastrukturu koja nije postojala na Žnjanu, nego su je ugostitelji financirali.

Pročitajte više