VIDEO Šef Facebooka svjedočio, ispitala su ga 44 senatora

ŠEF Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio je pred američkim senatorima zbog afere u kojoj su procurili osobni podaci milijuna korisnika Fejsa, među kojima i 21 tisuća Hrvata.
 
Zuckerberg je na saslušanju objašnjavao kako njegova tvrtka štiti privatnost korisnika i njihove podatke kako ne bi bili zloupotrebljeni za političke kampanje. Objavljen je i dokument njegovih izjava.
 
Tridesettrogodišnjeg internetskog mogula senatori su ispitivali na zajedničkom saslušanju Odbora za trgovinu i pravosuđe o raznim temama, od Facebookove reakcije na navodno rusko miješanje u izbore, do privatnosti potrošača i govora mržnje.
 
LIVE STREAMING MOGLI STE PRATITI OVDJE:
 

 

 

Tijekom skoro pet sati ispitivanja koje su provela 44 američka senatora Zuckerberg se ponovo ispričao za niz problema s kojima se suočava Facebook, od manjkave zaštite podataka do ruskih agenata koji su koristili Facebook kako bi utjecali na američke izbore.

No 33-godišnji internetski mogul nije dao jasno obećanje da će podržati kongresnu regulaciju najveće svjetske društvene mreže i drugih američkih internetskih kompanija. "Moj tim će dalje surađivati s vama kako bismo razgovarali o raznim problemima", odgovorio je Zuckerberg na pitanje što misli kakva je regulativa potrebna. Investitore se dojmio njegov nastup.

Dionice Facebooka odmah su postigle najveći rast u skoro dvije godine, završivši s dobitkom 4,5 posto. Dionice su bile naglo pale prošli mjesec, kada se doznalo da je Cambridge Analytica, politička konzultantska tvrtka čiji je klijent među ostalim bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, od Facebooka prikupila milijune osobnih informacija korisnika. Najnovija procjena je da je time pogođeno 87 milijuna korisnika Facebooka. To otkriće uzrokovalo je nepovjerenje među korisnicima, oglašivačima, zaposlenicima i ulagačima koji su već imali problema s Facebookovom reakcijom na lažne vijesti i njegovu ulogu u američkim izborima 2016.

U tamnom odijelu umjesto uobičajene majice i traperica, Zuckerberg je uglavnom bio hladnokrvan i ozbiljan dok su ga senatori ispitivali. Na pitanje ima li Facebook monopol, rekao je: "Ja doista ne mislim tako".

Facebook je objavio u rujnu da su Rusi pod lažnim imenima koristili tu društvenu mrežu kako bi pokušali utjecati na američke glasače u mjesecima pred izbore 2016. pišući o aktualnim temama i kupujući oglase. "Mislimo da je moguće da tu postoji veza", odgovorio je Zuckerberg na pitanje postoji li veza između prikupljanja podataka korisnika koje je radila Cambridge Analytica i političke propagande koju je obavljala s Kremljem povezana internetska istraživačka agencija tijekom predsjedničkih izbora 2016., za koje Facebook kaže da ju je vidjelo oko 126 milijuna ljudi. Zuckerberg je rekao senatorima kako smatra da se u slučaju Cambridge Analytice ne radi o prekršaju. Ipak, priznao je kako Facebook nije obavijestio Savezno povjerenstvo za trgovinu 2015. kada je prvi put doznao da ta tvrtka prikuplja podatke. U petak je Zuckerberg podržao predloženi zakon, poznat kao zakon o poštenim oglasima koji će tražiti da društveni mediji objave identitet kupaca internetskih oglasa u političkim kampanjama.

U utorak, međutim, nije želio govoriti o dobrobiti tog zakona. Odgovarajući na pitanje demokratskog senatora Toma Udalla hoće li biti snažan zagovornik tog zakona kako bi bio usvojen, rekao je: "Senatore, mislim da je najveća stvar koju možemo učiniti je ta da ga provedemo". Dodao je kako je Facebook već planirao da će ga podržati.

Zuckerberga će u srijedu saslušati odbor za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Tijek saslušanja:
 
22:45 Senator Utaha Mike Lee upitao je Zuckerberga na koje načine Facebook prikuplja podatke, a da ljudi možda ne znaju. Zuckerberg je odmah snalažljivo odgovorio da to što Facebook radi s podacima ne iznenađuje.
 
22:10 Senator Illinoisa Dick Durbin započeo je svoje ispitivanje škakljivim pitanjima.
 
"Bi li vam bilo ugodno podijeliti s nama ime hotela u kojem ste odsjeli sinoć?"
 
"Ne", odgovorio je Zuckerberg.
 
Isti odgovor dao je i na pitanje bi li podijelio poruku koju je poslao nekome prošlog tjedna i naglasio kako Facebook nudi opciju biranja da osoba sama odluči želi li nešto podijeliti s drugima ili ne.
 
22:00 Senatori postavljaju najosnovnija pitanja o tome kako Facebookov servis funkcionira. Senator Mississippija Roger Wicker upitao je Zuckerberga je li istina da Facebook može pratiti pregledavanje interneta čak i nakon što se osoba odjavi s te društvene mreže.
 
Šef Facebooka pokušao je odbaciti tu tvrdnju, no na kraju je ipak priznao da Facebook zaista prati kolačiće, jednostavne tekstualne datoteke koje se pohranjuju u pregledniku dok korisnik pregledava neku internetsku stranicu.
 
21:45 "Tko su vam glavni konkurenti? Ima li u privatnom sektoru alternative Facebooku? Ne mislite da imate monopol? Zašto bismo vam dopustili da sami sebe regulirate? Biste li i sami postavili neku regulativu koju morate slijediti?" pitao je Zuckerberga Lindsey Graham, senator Južne Karoline.
 
Zuckerberg se nije dao smesti te je nabrojio Google, Apple i Amazon, ali i dodao da se to odnosi samo za tehnološki dio.
 
"Ne čini mi se da imamo monopol. Nisam protiv regulative, mogu vam javiti što sve namjeravamo napraviti", odgovorio je Zuckerberg.
 
21:40 Senator Patrick Leahy (Vermont): "Je li vas ili bilo koga u Facebooku ispitao specijalni istražitelj Robert Mueller?".
 
Zuckerberg je odgovorio da njega nije, ali kako misli da neke ljude u Facebooku jest.
 
21:30 Floridski senator Bill Nelson propitivao je Facebookov model oglašavanja i korištenje osobnih podataka pojedinca. Zuckerberg mu je na to odgovorio da je model usklađen s misijom tvrtke jer joj omogućuje besplatnu ponudu usluge.
 
21:25 Senatorica Maria Cantwell (Washington): "Jesu li u aktivnosti Cambridge Analytice za vrijeme američkih predsjedničkih izbora 2016. godine bili uključeni i zaposlenici Facebooka?
 
Zuckerberg: "Ne mogu točno odgovoriti, mogu provjeriti sa svojim timom".
 
21:10 Zuckerberg je na pitanje senatora Grassleyja o tome koliko je bilo još slučajeva korištenja osobnih podataka rekao da Facebook trenutno radi reviziju kako bi se saznalo.
 
"Jeste li ikad zatražili reviziju?" upitao ga je Grassley, na što je Zuckerberg odgovorio da će "tvrtka biti proaktivnija u budućnosti".
 
21:00 "Moj je prioritet uvijek bio društvena misija povezivanja ljudi, izgradnje zajednice i zbližavanje država svijeta", rekao je Zuckerberg.
 
"Oglašivači i razvojni programeri nikad neće imati prednost nad tim dok god imam Facebook", odlučan je Zuckerberg.
 
20:40 Zuckerbergu se prvi obratio Chuck Grassley, senator savezne države Iowa. Šefa Facebooka preispitat će 44 senatora.
 
"To se prema standardima Facebooka ne smatra velikom skupinom, no iznimno je značajna za američki senat", rekao je Grassley.
 
Zatim su na red došli senator Južne Dakote John Thune i senatorica Kalifornije Dianne Feinstein. Thune je odmah u početku išao "ravno u glavu" spomenuvši besplatnu uslugu u zamjenu za osobne podatke.
 
"Da bi ovaj model funkcionirao, obje strane moraju znati što je u njega uključeno", rekao je Thune.
 
20:30 "Sad je jasno da nismo napravili dovoljno kako bismo spriječili štetu. Nastale su lažne vijesti, utjecaj drugih zemalja na izbore, govor mržnje. Napravili smo veliki propust. To je moja greška. Ispričavam se. Ja sam osnovao Facebook, ja ga vodim i ja sam odgovoran za sve što se događa",  kazao je Zuckerberg u uvodu.
 
Prosvjed ispred Kongresa
 
Nakon što se ispričao za propuste i najavio da će ih riješiti, dionica Facebooka skočila je pet posto. Dok traje njegovo saslušanje u Kongresu, prosvjedna skupina za prava na internetu Avaaz ispred zgrade Capitola postavila je Zuckerbergove figure u stvarnoj veličini, obučene u majice na kojoj piše "Popravi Facebook“.
 
Tu društvenu mrežu pogodilo je nepovjerenje korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznala da su podaci o oko 87 milijuna ljudi, većinom iz SAD-a, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.
 
Osim što mu poljuljan ugled, Facebook je od sredine ožujka na burzi izgubio vrijednost od oko 80 milijardi dolara.

Pročitajte više