Ljekovito bilje pomaže šećerašima

BROJ oboljelih od šećerne bolesti u stalnom je porastu. Kako se sve do izolacije inzulina 1922. godine ova bolest liječila biljnim pripravcima i odgovarajućom prehranom, danas je poznat veliki broj biljaka koje pomažu "šećerašima"!

Važno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem pomaže najviše kod dijabetesa tipa II. tj. onoga neovisnog o inzulinu. Takav tip šećerne bolesti pogađa uglavnom starije od 40 godina - kod takvih bolesnika gušterača stvara nedovoljnu količinu inzulina s obzirom na potrebe organizma. Često su to pretile osobe, iako i nasljedni faktor igra veliku ulogu. Neke od poznatijih i dobro proučenih biljaka koje pomažu toj vrsti "šećeraša", piše Marija Kranjčević u Gospodarskom listu, jesu kopriva, kičica, maslačak, grah, vinova loza, cikorija ili vodošija, ljekovita pelargonija, borovnica, ždraljevina, dud i piskavica.

Primjerice, listovi duda su izvrsno ljekovito sredstvo. Preporuča se čaj od listova, pa i u mješavini s drugim biljkama sličnih ljekovitih svojstava. Za snižavanje razine šećera u krvi preporuča se čaj spravljen od suhih ljusaka graha. Dodaju se listovi borovnice, korijen maslačka i cvijet stolisnika. Koristan je i čaj od listova borovnice. No ne preporučuje se piti takav čaj dulje od dva tjedna nakon čega treba napraviti pauzu. I obična kopriva dobra je za one kojima je razina šećera u krvi prešla propisanu granicu. Dobar je sok od osušenih listova. Uzima se po žličica tri puta dnevno.

Dovoljno je reći da se, na primjer, borovnica ponekad naziva i "biljnim inzulinom"!

Pročitajte više