Ljerka Bjelinski svirala bjelinskog u Washingtonu

HRVATSKA pijanistica Ljerka Pleslić Bjelinski priredila je u petak u Washingtonu koncert kojim je izvodeći njegova djela priredila homage istaknutom hrvatskom kompozitoru Brunu Bjelinskom.

Koncert Bjelinske održan je u okviru serije u kojoj se washingtonskoj publici u organizaciji hrvatske institucije Hrvatska kuća, hrvatskog veleposlanstva i udruge bivših hrvatskih sveučilištaraca predstavlja hrvatsko glazbeno nasljeđe.

Ljerka Pleslić Bjelinski, koju se smatra jednom od istaknutih hrvatskih pijanistica njezine generacije, u jednosatnom koncertu pred punom salom austrijskog veleposlanstva interpretirala je djela svojega pokojnog muža Bruna Bjelinskog. Među izvedenim djelima bila je glazba za djecu, a zajedno s poznatim američkim klarinetistom Michaelom Edwardsom izvela je sonatu za klavir i klarinet.

Zajedno sa sopranisticom Margaret Casman Vuko, Bjelinski je izvela niz pjesama za djecu Bruna Bjelinskog i njegov ciklus za sopran i klavir Candomble.

Bjelinski (1909-1992) je jedan od najistaknutijih hrvatskih kompozitora čiji veliki opus obuhvaća petnaest simfonija, nekoliko manjih orkestralnih kompozicija, koncerte za skoro svaki instrument, brojna komorna djela, tri opere, tri baleta i brojna djela za djecu. On se osim komponiranjem bavio i pedagoškim radom predavajući kompoziciju i polifoniju na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji.

Pročitajte više