Ljetni kulturni događaji u Zagrebu

GRADSKI ured za kulturu predstavio je danas na konferenciji za novinare kalendar ljetnih kulturnih događaja u Zagrebu "Ljeto u Zagrebu".

Zagrebačko ljeto počinje 21. lipnja s nekoliko priredaba - Festivalom Kraljeva ulice, svečanošću glazbe u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu i Hrvatskom glazbenom mladeži.

Toga dana na Jarunu se otvara centar za očuvanje prirode i zdravlja "Sirion", a riječ je o labirintu koji je osmišljen na temelju drevne keltske kulture.

Zadnja priredba koja će se održati 21. lipnja je predstava "San ljetne noći" u parku Maksimir, u režiji Snježane Banović. Predstava je prilagođena prvenstveno djeci.

Gradski ured predstavio je i tradicionalne priredbe, kao što su "Eurokaz" koji počinje 19. lipnja, i Zagrebačko kulturno ljeto, u produkciji Koncertne direkcije Zagreb, koje počinje 5. srpnja.

U sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta održat će se i Međunarodna smotra folklora.

Osim "Eurokaza", ovoga ljeta u Zagrebu bit će aktivna kazališna scena "Amadeo" u obnovljenom atriju Prirodoslovnog muzeja.

Histrionsko ljeto održat će se u tijeku srpnja, kolovoza i rujna, a počinje predstavom "Na Tri kralja", na kajkavskom, u dramaturškoj obradi i režiji Vladimira Gerića.

Histrioni priređuju i kabaretsku predstavu "Lažna barunica". Značajna manifestacija je i Jarun-fest kazališta Komedija, koji se otvara 24. lipnja mjuziklom "Kosa".

Osim na Jarunu, ta će predstava igrati i u kazalištu Komedija tijekom cijele nove kazališne sezone.

U programu ljetnih događanja u Zagrebu je i PIF - Međunarodni festival kazališta lutaka, koji počinje koncem kolovoza.

Zagreb će ugostiti i motovunski Filmski festival, odnosno četiri dana u kolovozu prikazat će se u nekom od zagrebačkih kina najbolji filmovi toga festivala.

Po riječima Vladimira Stojsavljevića, manifestacija "Ljeto u Zagrebu", koju financira Grad Zagreb, stajat će oko 5,5 milijuna kuna.

To su sredstva koja su već putem natječaja određena iz proračuna, a Gradski ured će za navedene manifestacije dati još dodatna potrebna sredstva.

Gradski ured za kulturu jučer je objavio poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi grada Zagreba za 2004. Natječaj je otvoren do 16. srpnja.

Pročitajte više