Ljevičari u Davosu prosvjedovali protiv Trumpa, uspjeli se probiti kroz policijski kordon

Foto: FAH

TISUĆE antikapitalističkih i ekoloških aktivista izišlo je na prosvjede diljem Švicarske protiv dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na Svjetski gospodarski forum (WEF).
 
Prema procjenama policije oko dvije tisuće prosvjednika marširalo je u glavnom gradu Švicarske, Zurichu, dok su na stotine izišle na trgove u Genevi, Lausanneu i Fribourgu, javlja CNBC.
 
A u samom Davosu, gdje se održava godišnji gospodarski forum na koji dolaze državnici, poduzetnici i javne ličnosti iz cijelog svijeta, dvadesetak prosvjednika uspjelo se probiti kroz sigurnosni kordon u zonu oko foruma u kojoj je prosvjedovanje strogo zabranjeno. Policija je uspjela mirno raspršiti prosvjednike.
 
"Nogiraj Trumpa, tko je vukojebina"
 
Ljevičarski prosvjednici nosili su transparente s natpisima poput, “Ne Trumpu, ne ugljenu, ne plinu, ne fosilnim gorivima”, “Nogiraj Trumpa (Dump the Trump)”, “Trump nije dobrodošao” i “Tko je vukojebina” aludirajući na njegov navodni komentar o "vukojebinama” iz kojih ljudi dolaze u Ameriku poput Haitija.
 
Drugi su prosvjedovali protiv čitavog foruma, s parolama poput “Razbij WEF” i “razbij kapitalizam”, a neki su izražavali i solidarnost s ljevičarskom sirijsko-kurdskom paravojskom YPG koja je pod napadom turskih snaga u Afrinu. 
 
Oko 1000 policajaca i 4000 švicarskih vojnika poslano je u Davos, gdje intenzivno patroliraju ulicama, provode sigurnosne provjere diljem grada i na mjestima gdje se održava forum, ali i drže snajperističke položaje na krovovima zgrada. 
 
Iznad Davosa je također na snazi zabrana leta za vrijeme foruma, a svatko tko želi održati skup u gradu mora zatražiti dozvolu ili će biti novčano kažnjen.
 

Pročitajte više