Političari iskorištavaju djecu, a nitko im ne može ništa

Foto: Facebook

U POSLJEDNJA 24 sata HDSSB je na svojim Facebook stranicama objavio niz fotografija na kojima su djeca. Na nekima se s njima rukuje Branimir Glavaš, a na nekima se djeca igraju s HDSSB-ovim balonima. Naravno da djeca pojma nemaju ni tko je to, ni da se radi o ratnom zločincu, a svejedno ih roditelji ozarena lica vode na susret s njim.

Fotografije su na HDSSB-ovim stranicama objavljene 28. listopada kada je Glavaš obilazio IV. izbornu jedinicu i u šetnji mjestom Laslovo iskoristio priliku za slikanje s djecom. No, Glavaš je na svom profilu i ranije objavljivao fotografije.

 


No, on je samo jedan u nizu koji koristi djecu u prljavoj igri zvanoj predizborna kampanja. Istim, već odavno ustaljenim obrascem ponašanja poslužili su se i mnogi drugi. Tomislav Karamarko, šef HDZ-a često se slika s djecom, a fotografija iz članka snimljena je 12. listopada na skupu HDZ-a u Solinu, a ova ispod objavljena je prije par sati.

 

 

 

[DOMOVINA U SRCU] Domovinu su mi u srce usadili ćaća i dida, ja ne moram vikati Hrvatska, Hrvatska.

Posted by Tomislav Karamarko on Thursday, October 29, 2015

 

Bivši predsjednik Ivo Josipović koji se ne može pomiriti s činjenicom da mu je karijera već odavno gotova, također se voli u kampanji slikati s djecom pa je tako 2. listopada na svom Facebooku objavio fotografiju uz status "Predivan trenutak u Sv. Klari s učenicima tamošnje škole i njihovim roditeljima".

 

Predivan trenutak u Sv. Klari s učenicima tamošnje škole i njihovim roditeljima!

Posted by Ivo Josipović on Thursday, October 1, 2015


Potpuno ignoriranje pravobraniteljice za djecu

Političarima u svim ovim slučajevima ne može nitko ništa. Kontaktirali smo Ured pravobraniteljice za djecu gdje su nam rekli da oni non stop upozoravaju političare i njihove stranke da takve stvari ne rade. A oni ih naravno ne slušaju.

"Mi smo dali mišljenje da bi u Zakonu trebalo stajati da se djeca i  maloljetne osobe ne smiju koristiti u političke svrhe, no to nam nisu prihvatili. Pisali smo i Državnom izbornom povjerenstvu, ali opet ništa", rečeno je Indexu iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Na pitanje jesu li kontaktirali stranke, rekli su nam da nisu.

"Ne, a pogotovo ne izbornu kampanju, to je politika, mi možemo dati apel, oni sami to znaju, no svake četiri godine imamo istu priču. Ignoriraju naše preporuke i rade ono što ide njima u korist", kazali su i na kraju dodali kako primaju i prijave roditelja da zaštite i maknu neko dijete koje se tako koristi, ali Ured pravobraniteljice tu kažu, ne može ništa.

Kazali su nam kako je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uoči obilježavanja Dana djeteta naglasila da djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima te pozvala političare i organizatore izbornih skupova da ne iskorištavaju djecu za svoj politički probitak, već da brigu o potrebama i interesima djece pokažu u svojim programima i da ponude ostvariva rješenja koja će povećati razinu zaštite djece i osigurati jednakost u pravima sve djece.


RODA: U kampanji koriste djecu, a kasnije poskupljuju vrtiće, smanjuju naknade

I Etičko povjerenstvo, tijelo koje po položaju vodi predsjednik HAZU-a, pozvalo je izborne sudionike da u izbornoj promidžbi izbjegavaju korištenje maloljetnih te posebno ovisnih i ranjivih skupina.

Povjerenstvo je to učinilo odgovarajući SDP-u koji mu je prijavio HDZ-ove kandidate za prvu izbornu jedinicu da su isključivo zbog izborne promidžbe posjetili Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj i Dom za djecu u Nazorovoj ulici.

Najveća Udruga koja brine za djecu, Roditelji u akciji (RODA) također se slaže da bi se djeca u slučaju iskorištavanja u političke svrhe trebala zakonski zaštititi odnosno zakonski to regulirati.

Predsjednica Udruge RODA Ivana Zanze za Index je rekla da je predizborna kampanja jedino vrijeme kad se političari sjete djece i ostalih ranjivih skupina.

"Dapače u takvoj kampanji oni koriste djecu za fotografiranje kao scenografiju svojih nastupa kršeći njihovo dostojanstvo i njihova osnovna prava. Odmah nakon izbora roditelji te djece se i dalje boje kao prije hoće li se njihova prava ukinuti ili smanjiti. Postoji stalni strah hoće li smanjiti porodiljne naknade, poskupiti vrtić i slično", rekla je Ivana Zanze.

 

 

Pročitajte više