Ljubo Jurčić: U Sloveniji su cijene niže jer su bogatiji i lakše se nose s inflacijom

Foto: N1

LJUBO Jurčić komentirao je za N1 rekordnu inflaciju u Hrvatskoj prije uvođenja eura kao službene valute.

Ljubo Jurčić tvrdi da, kada inflacija prijeđe preko 5-6 posto, više nije bitan taj početni okidač, već se ona dalje i sama hrani. Podsjetio je i na zatvaranja u gospodarstvu tijekom epidemije zbog kojih poduzetnici sada pokušavaju nadoknaditi izgubljenu zaradu. Kaže da zbog toga dižu cijene, iako možda to i nije toliko potrebno, što dovodi do daljnjeg jačanja inflacije.

Što se tiče manje cijene nekih proizvoda u susjednim zemljama, kaže: "To su različite i porezne stope, drugi troškovi, manje je i tržište." Na primjeru Slovenije objasnio je kako bogatije zemlje imaju više prostora da izdrže inflaciju. "I u SAD-u jedan dio inflacije plaćaju građani, dok u siromašnijim zemljama građani plaćaju duplo", smatra Jurčić.

"Plaćamo više cijene jer je kod nas takva okolina"

Komentirao je i razliku u cijenama prehrambenih proizvoda u trgovačkim lancima koji posluju i kod nas i u drugim zemljama Europske unije. "Plaćamo više cijene jer je kod nas takva okolina. Veliki trgovački lanci ne uspoređuju cijene u Hrvatskoj s cijenama u drugim zemljama, već s cijenama u drugim lancima u Hrvatskoj", tvrdi Jurčić. To objašnjava ekonomijom obujma, to jest većom i efikasnijom proizvodnjom u većim zemljama. Spomenuo je i skrivene poljoprivredne subvencije koje velike zemlje daju proizvođačima.

O novom porezu

"Smanjivanje PDV-a ne znači u ovim prilikama ništa jer to smanjivanje pojede inflacija", tvrdi Jurčić. Za plan vlade o uvođenju poreza na ekstraprofit, koji je danas najavio ministar Primorac, kaže da je politički potez kojim vlada želi pokazati da nešto radi. Napominje da treba paziti na proizvođače.

"Bit će komplicirano dokazati što je stvarno dobit, koliko su poduzetnicima rasli troškovi, a koliko je stvar nekakve spekulacije", tvrdi Jurčić i dodaje kako nemamo točan uvid u to koliko su stvarno rasli troškovi, koliko prihodi i kome bi trebali uvesti porez na ekstraprofit.

O zamrzavanju cijena nafte

Podsjetio je na zamrzavanje cijena nafte i naftnih derivata koje su male pumpe doveli na rub propasti, dok su veliki lanci benzinskih pumpi uspjeli izdržati vladinu intervenciju. "To su igre koje nisu dobro pripremljene", tvrdi Jurčić.

O MOL-u

Što se tiče ništetnosti ugovora Ina-MOL, kaže da je prije 10 godina pokrenut arbitražni spor bez ikakve pripreme. Ustvrdio je kako pravo upravljanja dolazi iz posjedovanja dionica i dodao je da je stjecanje dionica MOL odradio na pravilan način, po hrvatskim zakonima i transparentno te da ne zna koji bi sud mogao pobiti stjecanje tih dionica. Za novu MOL-ovu tužbu i sve njene moguće posljedice po njemu je odgovorna hrvatska politika.

"Političari kažu da oni svoju odgovornost polažu građanima svake četiri godine na izborima", kaže Jurčić.

Pročitajte više