Ljudi bježe iz važnog ukrajinskog grada: "Želim u Njemačku, ali ne znam kako ću tamo"

Foto: Profimedia

BBC je bio u Vovčansku neposredno prije najnovijih ruskih napada i razgovarao s lokalnim policajcem Oleksijem koji je skupljao stanovnike koji su htjeli pobjeći na sigurno.

Vozio je brzo kako bi izbjegao ruske dronove koji su letjeli iznad njega i stalnu rafalnu paljbu topništva. U tom gradu prije rata živjelo je oko 20.000 stanovnika. Većina ih je otišla kad je rat počeo pa je tako broj pao na oko tri tisuće ljudi. 

No stotine ih je otišlo proteklih nekoliko dana. Oleksij kaže da ih razumije. "Lakše im je otići sada, prije nego što poginu ili budu ozlijeđeni."

Rusija u Harkivu koristi dobro poznatu taktiku za napredovanje, pretvaraju ukrajinska sela i gradove u ruševine. Oleksij procjenjuje da Rusija svakog sata ispali oko 50 do 60 granata na grad.

"Želio bih otići, ali što mogu učiniti?"

BBC javlja da je tijekom svog boravka u Vovčansku čuo niz eksplozija. Razgovarali su i sa Serhijem, lokalcem čija je kuća uništena u ruskom granatiranju. Dok je stajao u ruševinama iz kojih je izlazio dim, rekao je da je njegova žena Svetlana ozbiljno ozlijeđena. On je zadobio opekline po rukama od eksplozija. 

"Želio bih otići, ali što mogu učiniti?", pitao se i pokazao na svoje tri koze koje nije htio ubiti. Nekim su čudom, prepričava, preživjele zajedno s njegovom mačkom. 

Većina onih koji su ostali u Vovčansku su stariji i siromašni, piše BBC. No 65-godišnjem Oleksandru je dosta, spakirao je torbe i otišao. Rekao je da želi ići u Njemačku, ali ne zna kako će tamo stići, prenosi BBC. 

Pročitajte više