Ljudi će se uskoro moći cijepiti i u ljekarnama

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Danas je u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu održana konferencija naziva "Cijepljenje, moje pravo" u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) i Hrvatske koalicije za imunizaciju (HKZI). Okupljeni predstavnici struke, institucija i pacijenata su poručili kako je zaštita od bolesti cijepljenjem pravo svakog čovjeka. 

"Imunizacija omogućuje konzumaciju nekoliko prava iz Europske povelje o pravima pacijenata; pravo na preventivne mjere, pravo na dostupnost, pravo na izbjegavanje nepotrebne patnje i boli, pravo na sigurnost, pravo na inovaciju i pravo na individualni pristup", izjavio je šef KUZ-a Ivica Belina.

"Smatram kako generalno građani Hrvatske o svojim pravima razmišljaju tek kad su im ona ugrožena ili prekršena ili kad su stavljeni u situaciju da trebaju koristiti neka od prava zaštite koja su im u datom trenutku potrebna", dodao je. 

Kaić: Zamjetne su regionalne razlike

Upozoreno je da procijepljenost u Hrvatskoj pada ponajprije kad se radi o docjepljivanju, pri čemu su zamjetne regionalne razlike. Epidemiolog Bernard Kaić je istaknuo kako su najniži cijepni obuhvati u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Jedan od primarnih ciljeva HKZI-a je zaštita cijepljenjem svih građana. Rečeno je kako među rizičnim skupinama nisu isključivo oboljeli od kroničnih bolesti, već i zdrave trudnice koje cijepljenjem štite život novorođenčeta.

"Kod nas nedostupnost i izostanak organizacije sigurno nisu razlozi zbog kojih se propuštaju cijepljenja. Sva cjepiva iz obaveznog i preporučenog kalendara cijepljenja RH su dostupna, a osobno smatram da je naš sustav provođenja cijepljenja dobro organiziran što indirektno potvrđuju još uvijek visoki cijepni obuhvati", rekao je šef HKZI-a Goran Tešović.

"Preširoko tumačenje mjera opreza oko primjene pojedinih cjepiva, što, čini mi se, ponekad prelazi i u nepostojeće kontraindikacije, s jedne strane te oklijevanje odnosno pretjerana zabrinutost oko mogućih nuspojava cjepiva s druge strane, najčešći su razlozi propuštanja cjepiva u RH", nastavio je. 

Epidemiološko društvo pozdravilo prijedlog programa cijepljenja

Hrvatsko epidemiološko društvo podržalo je Europski i Svjetski tjedan cijepljenja s ciljem naglašavanja važnosti cijepljenja u zaštiti zdravlja od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. 

"Pozdravljamo prijedlog novog trogodišnjeg programa cijepljenja za razdoblje 2025.-2027. godine s promjenama koje smo kao struka podržali, a odnose se na dodavanje dodatnih doza cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa (hripavca), kao i određene promjene kod cijepljenja protiv dječje paralize u određenoj dobi djece predviđenih za cijepljenje.  

S obzirom na nedavna iskustva u epidemiji hripavca, vidjeli smo koja je to dob kod djece kada dolazi do slabljenja imuniteta te je predložena promjena podržana zbog potrebnog produljenja zaštite od navedenih bolesti", poručili su. 

Magistrica farmacije: Proširit će se broj cijepnih mjesta

Govorilo se i ulozi ljekarnika u provođenju cijepljenja. Naglašeno je kako će krajem ove godine zakonskim izmjenama biti omogućeno cijepljenje u ljekarnama. "Cijepljenje od strane ljekarnika zakonski je već regulirano u nekoliko europskih zemalja te je znatno doprinijelo poboljšanju dostupnosti cijepljenja, a samim time i povećanju razine procijepljenosti.

"Novim Zakonom o ljekarništvu i edukacijom ljekarnika regulirat će se i proširiti broj cijepnih mjesta u RH, otvoriti mogućnost pravovremene i stručne edukacije pacijenata o važnosti cijepljenja što bi trebalo rezultirati velikim iskorakom u povećanju procijepljenosti u Republici Hrvatskoj", zaključila je magistrica farmacije Ana Soldo. 

Pročitajte više