Locher: Vojne reforme u BiH moraju se provesti do kraja godine

AMERIČKI diplomat i stručnjak za pitanja obrane James Locher preuzeo je u četvrtak predsjedavanje posebnim povjerenstvom koje ima zadaću reformirati obrambeni ustroj Bosne i Hercegovine.

Predstavljajući novinarima u Sarajevu ovog bivšeg pomoćnika američkog ministra obrane, Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown je kazao kako je njegova zadaća u suradnji s domaćim vlastima do kraja rujna predložiti zakonske promjene koje će omogućiti da ta zemlja početkom naredne godine dobije učinkovit i transparentan obrambeni sustav.

Na taj bi se način, kazao je Ashdown, stvorili preduvjeti da BiH uskoro postane član NATO-ova programa "Partnerstvo za mir".

Ashdown je također kazao kako će se istodobno s radom na uspostavi zakonskog okvira za novi obrambeni ustroj djelovati i na preustroju oružanih snaga u BiH što će biti zadaća glavnog zapovjednika SFOR-a američkog generala Williama Warda.

Sam general Ward kazao je kako su vlastima dva entiteta već ponuđeni različiti modeli ustroja oružanih snaga. On je međutim odlučno odbacio tvrdnje da međuarodna zajednica pokušava nametnuti bilo koji od tih modela istakuvši kako je to odluka koju moraju donijeti vlasti u BiH.

Američki je general na taj način negirao tvrdnje člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića da se toj zemlji nameću dva, podjednako neprihvatljiva modela buduće vojske. Tihić je u intervjuu za sarajevske "Jutarnje novine" u četvrtak kazao SFOR predlaže uspostavu tri brigade sastavljene na nacionalnoj osnovi. Druga alterativa, po Tihićevim riječima, postojanje jedne srpske i dvije mješovite hrvatsko-bošnjačke brigade. Tihić tvrdi kako bi se na taj način samo produbila etnička podjela zemlje te ističe kako bošnjačka strana želi uspostavu etnički mješovitih vojnih postrojbi. Spremnost na takvo što do sada međutim nisu iskazale ni hrvatska ni srpska strana.

Jedino nesporno za sada je da će buduće oružane snage BiH imati zajedničko zapovjedništvo kao i da će u njima biti znatno manji broj vojnika nego sada. Pretpostavlja se kako bi u vojnim snagama BiH od naredne godine moglo biti između 8 i 12 tisuća vojnika.

Pročitajte više