Logoraši BiH Josipoviću: Sastajete se s Dodikom, a bio je za granatiranje Zagreba 1995.

SAVEZ logoraša BiH uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku RH Ivi Josipoviću i podsjetio ga na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske iz svibnja 1995. na kojoj je Milorad Dodik otvoreno podržao granatiranje Zagreba od 3. svibnja 1995.

Josipoviću su, osim pisma, poslali i transkript sporne sjednice, gdje Dodik inzistira da se smjeni direktora Televizije Republike Srpske, jer je u javnost pustio snimku govora Milana Martića na kojoj govori o granatiranju Zagreba.

"Ja se slažem da Zagreb treba tući"

"Za početak je je dovoljno da smijenimo glavnog urednika koji je pustio ovu Martićevu nesretnu izjavu", govori na sjednici Dodik.

Na to ga predsjednik Skupštine RS pita o kojoj se izjavi radi, a odgovor Dodika je, kažu logoraši, razlog zbog kojeg se Josipović nikad nije smio službeno sresti i rukovati s predsjednikom RS.


"Ono oko bombardovanja Zagreba,  ja se slažem da treba tući Zagreb, ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo da se kaže, na onaj način se nije smjelo. Urednik koji je ovo puštao morao je biti oprezan", kazao je Dodik prije 16 godina, a transkript mu izjavu zabilježio za povijest.

"Tako je i Vučurević podržavao granatiranje Dubrovnika"

Logoraši BiH upozorili su Josipovića da je na isti način granatiranje Dubrovnika podržavao nedavno uhićeni Božidar Vučurević.

"Protiv Vučurevića je Republika Hrvatska podigla optužnicu za ratni zločin, dok ste za Dodika organizirali prijem na najvišem državnom nivou", stoji u pismu Saveza logoraša.

U granatiranju Zagreba 3. svibnja 1995., pod dirigentskom palicom Milana Martića, poginulo je sedam ljudi i ranjeno još dvjesto.

Pročitajte više