Lojalisti u Sjevernoj Irskoj povukli potporu mirovnom sporazumu iz 1998.

Foto: Epa

SJEVERNOIRSKE paravojne lojalističke organizacije poručile su britanskom premijeru Borisu Johnsonu da privremeno povlače potporu mirovnom sporazumu iz 1998. zbog bojazni vezanih uz sporazum o Brexitu, javlja danas Belfast Telegraph.

Krovna udruga - Vijeće lojalističkih zajednica (LCC), koja predstavlja zabranjene skupine, u pismu je poručila da će otpor unionista Sjevernoirskom protokolu, dijelu sporazuma o Brexitu, ostati "miroljubiv i demokratski".

Sporazum koji je okončao tri desetljeća nasilja

Sjevernoirski mirovni sporazum, potpisan na Veliki petak 1998., uvelike je okončao tri desetljeća nasilja između nacionalista koji žele da Sjeverna Irska postane dio Republike Irske i lojalista (unionista) koji žele da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Paravojne skupine, uključujući Ulster Volunteer Force, Ulster Defence Association i Red Hand Commando, priopćile su da ih brine poremećaj u odvijanju trgovine između Velike Britanije i Sjeverne Irske do kojeg je došlo nakon stupanja na snagu sporazuma o Brexitu.

No, u pismu koje je potpisao David Campbell, predsjednik LCC-a, ističe se da se njihovo protivljenje prvenstveno odnosi na činjenicu da su Britanija, Irska i EU u Sjevernoirskom protokolu prekršile svoje obveze koje proizlaze iz Mirovnog sporazuma od Velikog petka 1998.

"Molimo vas da ne podcijenite snagu osjećaja po tom pitanju u cijeloj unionističkoj obitelji", stoji u pismu.

 Pritisak na Borisa Johnsona

To oštro upozorenje, iako uz obećanje da neće odmah pribjeći nasilju, dramatično povećava pritisak na Johnsona, njegovog irskog kolegu Michaela Martina i EU oko pitanja Brexita.

Od stupanja na snagu sporazuma o razdruživanju 1.1.2020. Sjeverna Irska se suočava s problemom uvoza hrane iz Britanije, a lojalisti tvrde da je ta vrsta podjele Ujedinjenog Kraljevstva neprihvatljiva.

EU je u srijedu najavila pravni postupak nakon što je britanska vlada jednostrana produljila odgodu kontrole uvoza hrane u Sjevernu Irsku. Bruxelles tvrdi da to predstavlja kršenje sporazuma o razdruživanju. 

Joe Biden je u predsjedničkoj kampanji upozorio London da mora poštivati sjevernoirski mirovni sporazum iz 1998. nakon povlačenja iz EU ili u suprotnom neće biti zasebnog trgovinskog sporazuma s SAD-om.

Pročitajte više