London: Hrvatska mora surađivati s ICTY-em

VELIKA Britanija podržava Hrvatsku u njezinim nastojanjima da uđe u EU, ali Hrvatska kao i ostale zemlje bivše Jugoslavije moraju surađivati s ICTY-em, kazao je u utorak britanski ministar vanjskih Jack Straw nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom.

Straw i Račan razgovarali su u Bournemouthu, na marginama konferencije britanske laburističke stranke.

"Što se tiče naših odnosa s Hrvatskom ponovno sam istaknuto našu ustrajnost na stajalištu da Hrvatska što prije uđe u EU", rekao je Straw.

"Istaknuo sam također i našu ustrajnost na tome da sve zemlje bivše Jugoslavije moraju predati osumnjičenike Sudu u Haagu", dodao je britanski ministar.

Premijer Račan je rekao kako je "i ovom prilikom naglašeno da je Velika Britanija podržavala i podržava Hrvatsku na putu u EU i mi smo s tom podrškom zadovoljni". On je dodao da je Hrvatska svjesna da još uvijek postoje neke prepreke toj britanskoj podršci budući da London još uvijek nije ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Velika Britanija odbija ratificirati taj Sporazum zbog toga što nije zadovoljna suradnjom Zagreba i Haaga, zbog slučaja Gotovina.

Hrvatski premijer izrazio je nadu da će u narednom periodu pitanje Gotovine biti riješeno i da će Velika Britanija ratificirati SSP.

"Mi smo ovdje s jakim argumentima govorili da za hrvatsku Vladu nije sporna suradnja sa Sudom u Haagu i spremni smo u svakom slučaju to i dokumentirati", rekao je Račan. Na stranačkoj razini Straw je istaknuo solidarnost britanskih laburista sa SDP-om.

Predsjednik hrvatske Vlade sastao se u utorak i s britanskim ministrom obran Geoffom Hoonom.

Pročitajte više