London: Hussain Osman optužen za pokušaj ubojstva

JEDAN od muškaraca osumnjičenih za srpanjski pokušaj bombaškog napada na tri londonska podzemna vlaka i jedan autobus optužen je za pokušaj ubojstva u četvrtak, nekoliko sati nakon izručenja iz Rima u Veliku Britaniju.

Hussain Osman (27), poznat i pod imenom Hamdi Issac, mogao bi biti optužen i za udruživanje u cilju počinjenja ubojstva u neuspjelim bombaškim napadima na londonski gradski prijevoz 21. srpnja.

On je britanski državljanin etiopskog podrijetla, a uhićen je u Rimu zbog sumnje da je jedan od autora neuspjelih atentata, a tijekom poslijepodneva sletio je u britansku zrakoplovnu bazu Northolt.

Očekuje se da u petak prvi put izađe pred sud u strogo čuvanom londonskom zatvoru Belmarshu, rekla je policija. U tom su zatvoru su i preostali osumnjičenici Ibrahim Muktar Said, Yassin Hassan Omar te Ramzi Mohamed, također optuženi za pokušaj ubojstva i posjedovanje eksploziva.

Osman je izručen sukladno novim ubrzanom postupku po europskim uhidbenim nalozima, koji je Italija prihvatila 28. srpnja, dan prije Osmanovog uhićenja.

Osman je 26. srpnja otputovao iz Londona i doputovao u Rim tri dana poslije, gdje je bio uhićen, a talijanski prizivni sud odobrio je prije devet dana njegovo izručenje.

Tijekom ispitivanja je tvrdio kako nije kanio nikoga ubiti već je bombu želio postaviti u znak prosvjeda protiv rata u Iraku.

Neuspjeli londonski napadi dogodili su se dva tjedna nakon četverostrukih samoubilačkih atentata u kojima su ubijene 52 osobe na postajama londonskih sredstava javnog prijevoza.

Pročitajte više