Londonski Heathrow više nije najprometnija zračna luka u Europi

Foto: EPA

PARIŠKA zračna luka Charles de Gaulle prvi put je pretekla londonski Heathrow i zasjela na čelo ljestvice najprometnijih europskih zračnih luka u razdoblju pada potražnje za zračnim prijevozom zbog pandemije koronavirusa.

U prvih devet mjeseci Heathrow je zabilježio 19 milijuna putnika, a pariška luka 19,3 milijuna, stoji u priopćenju londonske tvrtke.

Dodaju da im za vratom pušu i amsterdamski Schiphol i frankfurtska zračna luka.

Sva tri konkurenta uvela su testiranje na covid-19 kako bi se skratila ili izbjegla karantena. Britanija je ipak bila "prespora u uvođenju sustava testiranja" i sada zaostaje za drugima, ističu.

Navode i da im je u tromjesečnom razdoblju do kraja rujna broj putnika pao 84 posto, a gubitak porastao na 1,5 milijardi funti.

"Francuska i Njemačka već su počele s testiranjem, a obavljaju ga čak i Kanada i Irska. Upravo tako možemo zaštititi radna mjesta u Velikoj Britaniji, ali i ljude od koronavirusa", rekao je izvršni direktor Heathrowa John Holland-Kaye za BBC.

"Vlada doista mora uhvatiti priključak i (uvesti testiranje) prije početka prosinca ako želimo spasiti radna mjesta“, dodao je.

Britanski ministar prometa Grant Shapps rekao je da želi da se s testiranjem krene 1. prosinca dok bi se vrijeme karantene za dolaske iz visokorizičnih destinacija prepolovilo s 14 na sedam dana.

Holland Kaye naglasio je da sektoru treba "potvrda" da će to zaista i učiniti.

Dodao je da je jedino rješenje za istinsko oživljavanje putovanja zrakoplovom uvođenje širokog testiranja prije polaska koje bi udovoljavalo međunarodno dogovorenim standardima.

Britanska zračna luka već je počela s testiranjem prije polaska, ali samo za putnike na odredišta koja to zahtijevaju.

U Heathrowu procjenjuju da će u 2021. zabilježiti 22,6 milijuna putnika, manje od četvrtine prošlogodišnje brojke.

Pročitajte više