Lora: Istražni zahtjev zbog sumnje u zločin nad ratnim zarobljenicima

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv petorice od osam optuženika u tzv. slučaju Lora zbog sumnje u ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima te protiv čovječnosti i međunarodnog prava, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Michelle Squiccimarro.

Istražni zahtjev podnesen je protiv Tomislava Duića, Tonča Vrkića, Emilija Bungura, Ante Gudića i Anđelka Botića, koji su s preostalom trojicom, Josipom Bikićem, Miljenkom Bajićem i Davorom Banićem, već optuženi za ratni zločin počinjen nad civilima, u istom razdoblju, od ožujka do kolovoza 2002.

Ako istražni sudac prihvati zahtjev za istragom, te utvrdi osnovanost sumnje u počinjenje tih kažnjivih djela, rekao je Squiccimarro, tužiteljstvo će podići još jednu optužnicu i, najvjerojatnije, kako je rekao, zatražiti objedinjavanje dvaju postupaka.

Squiccimarro je zahtjev za novom istragom podnio na temelju izjava nekih zarobljenika u vojno-istražnom centru Lora, državljana SiCG i BiH, danih putem medija ili u pismima upućenima splitskom sudu tijekom prvog postupka, a u kojima su opisivali zlostavljanja kojima su, navodno, bili izloženi.

Splitski odvjetnik Joško Čeh, branitelj optuženika Ante Gudića, izjavio je kako zahtjev za istragom za još jedno kažnjivo djelo nije stigao neočekivano, sukladno nalogu Vrhovnog suda u rješenju o poništenju prvostupanjske oslobađajuće presude iz 2002. da se optužnica za ratni zločin protiv civila treba dopuniti i promijeniti. Odvjetništvo je, drži Čeh, na ovaj način izbjeglo mijenjanje te optužnice.

Naglasio je da je time "apsolutno otežan položaj i sužen prostor za obranu" njegova branjenika koji, osim što će po drugi put morati dokazivati da nije bio na službi u Lori kada su neki od zločina počinjeni, nego na Južnom bojištu, što je utvrđeno na prvom suđenju, a Vrhovni je sud to prihvatio, nego će se morati braniti i od optužbi da je zlostavljao ratne zarobljenike.

Naime, tvrdi Čeh, teško će dokazati da nije počinio kažnjivo djelo za koje će ga, pretpostavlja, bivši zarobljenici teretiti, budući da je u inkriminirano vrijeme bio na službi, a njihove su ozljede evidentirane tek tri mjeseca nakon izlaska iz Lore.

Čeh tvrdi da je istražni zahtjev podnesen na temelju raščlambe iskaza svjedoka, koji su postojali u prvom spisu, a koji su govorili o tome da su ratni zarobljenici, nakon što su dovedeni s ratišta u BiH, bili zlostavljani u Lori, ali i izjava nekih navodnih oštećenika, koji su sami slali pisma i davali izjave, bez da su bili pozvani na sud, što također uključuje i opsežnu dokumentaciju o navodnim zločinima, koju su pripremile razne nevladine udruge.

Najgore je, zaključuje Čeh, što će sve to odgoditi početak glavne rasprave.

Od petorice optuženika, koje se sumnjiči za nova kažnjiva djela, u zatvoru na splitskim Bilicama od 11. listopada nalaze se Vrkić, Gudić i Botić, dok su prvooptuženi Duić i Bungur u bijegu i za njima je, kao i za Bikićem i Bajićem, raspisana tjeralica.

U pritvoru je i Davor Banić, koji se sam predao 30. studenoga.

Pročitajte više