LORIN MAAZEL DIRIGIRA "CARMEN" NA GLAZBENOM FESTIVALU U SEVILLI

Prava arena za borbu s bikovima bit će mjesto radnje opere "Carmen" na prvom međunarodnom glazbenom festivalu u Sevilli, a kao dodatna privlačnost gledateljima bit će dvosatna stanka i kasnonoćna zakuska uz rijeku u Sevilli.

Na festivalu će sudjelovati i Njujorška filharmonija, najavio je glazbeni ravnatelj orkestra Lorin Maazel na tiskovnoj konferenciji održanoj proteklog tjedna u Lincoln Centru.

"Carmen" će otvoriti 10-dnevni festival 2. rujna, uz nastup Londonske filharmonije pod ravnanjem Maazela.

Dirigent je nedavno posjetio lokacije na kojima će se izvoditi ta operna produkcija, uključujući trg Plaza de Espana i gradski park.

"Impresionirao me dramski potencijal lokacija", izjavio je Maazel.

Producent "Carmen" je Michael Ecker, koji je već ranije uspješno postavljao opere na originalnim lokacijama - Puccinijevu "Turandot" u pekinškom Zabranjenom gradu, Verdijevu "Aidu" u Luxoru te Verdijev "Nabucco" u Jeruzalemu.

Režiju će preuzeti španjolski filmski redatelj Carlos Saura, koji očekuje da će privući veliki broj gledatelja koji do sada nisu nikada prisustvovali nekoj operi.

Ulaznice i putne aranžmane moguće je pribaviti putem Interneta.

Predviđeno je da ulogu Carmen zapjevaju četiri međunarodne zvijezde: Olga Borodina na premijeri, Angela Gheorghiu, Denyce Grave i Ekaterina Sementschuk.

Ulogu Don Josea, ljubomornog ljubavnika koji ubija Carmen, trebali bi tumačiti tenori Neil Shicoff, Nicola Rossi-Giordano i Walter Fraccaro.

Uz devet izvedbi "Carmen", na seviljskom festivalu trebali bi nastupati neki od najboljih španjolskih umjetnika flamenca, Ruski nacionalni orkestar uz ravnatelja/čelista Mstislava Rostropoviča, a najavljen je i solo recital violinista Maksima Vengerova.

Očekuje se i nastup dvojice mladih glazbenika u usponu - pijanista Langa Langa i violinista Juliana Rachlina.

(Hina) xdš ybnš

Pročitajte više