Los Angeles: Filmski kritičari ipak će dodijeliti svoje nagrade

UDRUGA filmskih kritičara iz Los Angelesa ipak će dodijeliti godišnje filmske nagrade jer je sudskom odlukom studijima omogućeno da i dalje primjerke filma šalju glasačima.

Kritičari će najbolji film, glumca, glumicu i druge dobitnike nagrade vjerojatno objaviti za desetak dana do dva tjedna, kaže u srijedu Jean Oppenheimer, predsjednica te udruge.

Udruga je bila najavila da ove godine neće dodijeliti nagrade jer su vodeći filmski studiji i njihova udruga Motion Picture Association of America, zabranili DVD-e i videosnimke koji su postali uobičajeni u vrijeme dodjele holivudskih nagrada.

MPAA tvrdi da pirati dobijaju takve primjerke filmova i od njih proizvode piratske kopije.

Filmski studiji i MPAA poslije su djelomično ukinuli tu zabranu i dopustili slanje videosnimaka filmova (mogućih konkurenata) Američkoj akademiji filmskih znanosti i umjetnosti, ali ne drugim udrugama, poput Udruge filmskih kritičara, Udruzi glumaca ili Holivudskoj udruzi stranih novinara koja dodjeljuje Zlatni globus.

Jedan je savezni sudac prošli tjedan privremeno ukinuo zabranu slanja snimaka filmova, što su sudskim putem tražile nezavisne producentske kompanije uz obrazloženje da ta zabrana izravno šteti njihovim niskobudžetnim filmovima u odnosu na filmove velikih filmskih studija.

Od te sudske presude članovi losanđeleske udruge kritičara ponovno su počeli primati primjerke filma pomoću kojih se lakše snalaze među potencijalnim kanididatima za Oscare, rekla je Oppenheimer.

Pročitajte više