U dijelu Osijeka detektiran formaldehid: "Ne znamo koliko je opasna situacija"

Foto: Davor Javorovic/Pixsell, DHMZ

Zbog posljedica požara plastike u tvrtki Drava International danas je proglašeno stanje velike nesreće, a vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Izvijestio je da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu HAPIH provodi uzorkovanje na području županije kako bi se vidjelo u kojoj su se mjeri posljedice požara i izdimljavanja proteklih dana odrazile na kvalitetu tla, voća i povrća.

Prim dr. sc. Senka Samardžić je u razgovoru za Dnevnik HRT-a predstavila najnovije podatke iz analize zraka koja je u Osijeku provedena na dvije lokacije.

"Danas su izvršena mjerenja u Osijeku na dvije lokacije zbog promjene smjera vjetra. Po indeksu kvalitete zrak je bio prihvatljiv u jednom dijelu grada, kod križanja Kneza Trpimira i Europske Avenije, dok je u drugom dijelu grada, kod Osnovne škole Ljudevita Gaja, indeks kvalitete loš i detektiran je formaldehid. Ne znamo koliko je opasna situacija, ovisi o tome koliko će trajati", rekla je.

Doktorica je pozvala kronične bolesnike i djecu, trudnice, da borave u zatvorenom prostoru, da ne izlaze iz kuća te da ne obavljaju nikakve aktivnosti na otvorenom prostoru.

"Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima i u onim područjima gdje je bilo intenzivnije isparavanje", upozorila je.

"Govorimo o mikroklimatskim uvjetima i intenzitetu vjetra, ovisi koliko je dugo gorjelo i kolika je bila temperatura plamena. Sve preporuke koje smo donijeli prvi dan vrijede i dalje", kazala je i pozvala građane da prate informacije na stranicama HZJZ-a i civilne zaštite.

Grad Osijek objavio je rezultate analize.

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 7.10.2023. u 16 h

Osijek 1 (raskrižje Ulice kneza Trpimira i Europske avenije)
– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 35.82 µ/m3 PRIHVATLJIVO

Osijek 2 (Donji grad, kod Osnovne škole Lj. Gaja)
– indeks kvalitete zraka: LOŠE
PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 39.06 µ/m3 LOŠE
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 53.82 µ/m3 LOŠE

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 7.10.2023. u 12 h

Osijek 1 (raskrižje Ulice kneza Trpimira i Europske avenije)
– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 34.23 PRIHVATLJIVO

Osijek 2 (Donji grad, kod Osnovne škole Lj. Gaja)
– indeks kvalitete zraka: LOŠE
PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 37.77 LOŠE
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 52.59 LOŠE

"Kategorije: dobro, prihvatljivo, umjereno, loše, vrlo loše, izuzetno loše

Preporučena mjera opreza za građanstvo je čim manje izlaganje mjestima na kojima se osjeti miris dima, te da se zatvore u prostorije kako bi se minimalizirala izloženost.

Zbog promjene smjera vjetra prvo su dana 07.10.2023. godine provedena mjerenja na području grada Osijeka. Analize ukupne prašine su veće u odnosu na dan ranije. Od ostalih spojeva detektiran je formaldehid, koji nadražuje gornje dišne putove", stoji u obavijesti Grada Osijeka.

Prikupljaju se dokumenti

Župan Anušić danas je istaknuo da se radi na prikupljanju svih dokumenata i podataka koji mogu biti temelj za odluku vlade da proglasi ekološku katastrofu, koja posljednja četiri dana ugrožava zdravlje ljudi i životinja te hranu, vodu i tlo.

Deponirana plastika dosezala i do sedam metara visine

Na tvrdnju novinara da vlasnik tvrtke Zvonko Bede odbacuje njegove tvrdnje da se u tvrtki nalazilo 500 tisuća kubika plastike i da se osjeća prozvanim, Anušić je odgovorio da je tvrtka za deponiranje koristila površinu od 170 tisuća kvadratnih metara koja je na nekim mjestima dosezala visinu od sedam metara.

Ako pomnožite prosječnu visinu deponirane plastike od 3.5 do četiri metra sa 170 tisuća kvadratnih metara, dobit ćete cifru o kojoj sam govorio. Zanimljivo mu je što je tijekom gašenja požara utvrđeno da je skladište plastike postojalo i pod zemljom.

Podsjeća da je tvrtka imala dozvolu za skladištenje 20 tisuća tona plastike i, da je to izgorjelo, bio bi to manji incident, a s ovom količinom, smatra Anušić, govorimo o ekološkoj katastrofi.

Podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika

Nakon što je jučer protiv Zvonka Bedea, kao odgovorne osobe u tvrtki, podnio kaznenu prijavu, najavio je da će to učiniti i općine koje su bile ugrožene posljedicama požara i dima.

Radnicima tvrtke, koji su ga prozivali na jučerašnjem prosvjedu, poručio je da njegovo političko djelovanje nikada nije bilo usmjereno na zatvaranje radnih mjesta i cilj mu je da se što prije vrate na posao, a idući tjedan pozvat će ih na razgovor.

Proglašenje ekološke katastrofe pomaže županiji u saniranju štete

Novinarima je odgovorio da ne zna je li moguće zatvaranje te tvrtke ako vlada proglasi ekološku katastrofu, ali će se proglašenjem financijski pomoći županiji u saniranju štete. Dodao je da je s ministrom financija dogovorio da se dio sredstava osigura rebalansom državnog proračuna.

Anušić podsjeća da je to "treći ili četvrti" požar u tvrtki Drava International te da je u nekadašnjoj osječkoj Tvornici žigica Drava, čiji je vlasnik nakon privatizacije postao Zvonko Bede, također izbio požar, a u saniranju posljedica požara poginula je jedna radnica, dok su tri osobe ozlijeđene.

Zanimljivo je da se nakon toga ništa nije dogodilo i nitko nije odgovarao. U Osijeku je bilo još nekoliko požara u tvrtkama s kojima je bio povezan Zvonko Bede, kao što su Litokarton i Getro, istaknuo je Anušić.

Pročitajte više