Loša ocjena Rumunjskoj, zabrinutost u Bugarskoj

LOŠE ocjene koje je Rumunjska dobila u redovitom godišnjem izvješću Europske komisije o napretku zemalja kandidata mogle bi dovesti do odgode sljedećeg kruga širenja EUa, koje je predviđeno 2007. godine.

U izviješću, koje je u srijedu usvojila Europska komisija, jedino Rumunjska nije dobila status "funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva", što bi moglo utjecati na njezine ambicije da uđe u EU 2007. godine zajedno s Bugarskom.

Međutim, loša ocjena Rumunjskoj izazvala je zabrinutost i u Sofiji. Agencija Reuters prenosi izjavu neimenovanog višeg dužnosnika bugarske vlade, koji strahuje da bi i Bugarska mogla kasnije ući u EU, jer Bruxelles želi da obje zemlje zajedno pristupe.

"To je loša vijest za obje zemlje, jer može odgoditi njihov ulazak u EU", rekao je Reutersov izvor u Sofiji.

Reuters dodaje, pozivajući se na analitičare da bi odgoda sljedećeg kruga proširenja do 2008. ili 2009. godine, omogućila Hrvatskoj, koja još nije ni započela pregovore o članstvu, da uđe zajedno s Bugarskom i Rumunjskom.

Hrvatsku je u srijedu spomenuo i predsjednik Europske komisije Romano Prodi pred zastupnicima Europskog parlamenta.

"Hrvatska je već podnijela zahtjev za članstvo, a Komisija sada proučava odgovore Zagreba na Upitnik. I ostale zemlje iz regije namjeravaju ubrzo slijediti primjer Hrvatske", rekao je Prodi predstavljajući izviješće u Europskom parlamentu.

"Naš odgovor tim zemljama mora biti inteligentan i dalekovidan i morali bismo jasno reći da su (njihovi) izgledi za članstvo realni. Mi se moramo obvezati da ćemo ih pratiti na njihovu putu", rekao je Prodi.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi najavio je u srijedu u Europskom parlamentu da će Komisija početkom sljedeće godine pripremiti prijedlog financijske ponude za pristup Bugarske i Rumunjske

Komisija navodi da 2007. ostaje ciljna godina za pristup Bugarske i Rumunjske, "što će ovisiti o daljnjem napretku u ispunjavanju kriterija za članstvo".

"Bugarska i Rumunjska su tijekom prošle godine "nastavile ispunjavati političke kriterije i približile su se ispunjavanju gospodarskih i zakondavnih kriterija", navodi Komisija u svom izviješću.

Sljedeća godina bit će odlučujuća i za Tursku. Europska komisija će iznijeti ocjenu o napretku Turske u ispunjavanju kopenhaških kriterija i dati preporuku o otvaranju pregovora s Ankarom o punopravnom članstvu. Odluku o otvaranju pregovora trebali bi donijeti čelnici EU-a na summitu u prosincu sljedeće godine.

Turska je jedina od 13 kandidata koja nije ni započela pregovore o punopravnom članstvu.

Europska komisija je uputila oštro upozorenje Turskoj da bi neuspjeh u ujedinjavanju podijeljenog Cipra mogao biti ozbiljna prepreka za europske aspiracije Ankare.

(Hina) sv sd

Pročitajte više