Lovrinović: HNB je najveći gubitaš u Hrvatskoj, u minusu su 2,5 milijarde kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNIK stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u saboru je izvijestio novinare kako je dobio pouzdanu informaciju da je Hrvatska narodna banka u 2017. godini ostvarila "povijesno najveći gubitak otkako je osnovana od 2,554 milijarde kuna, što je utvrdila revizorska kuća Deloitte još 15. ožujka ove godine".

"Sto dana nakon što je ta revizorska kuća potpisala financijski izvještaj javnost je ostala prikraćena za ovu nevjerojatnu informaciju", rekao je Lovrinović.

Pitao je zašto se ta vijest skrivala sto dana, zašto je gubitak toliki i je li to povezano s prestankom mandata sadašnjeg vodstva HNB-a.

"Je li se htjelo prikriti tu lošu i strašnu vijest o povijesno najvećem gubitku, s obzirom na činjenicu da se sadašnje vodstvo HNB-a namjerava boriti za još jedan mandat?", zanima Lovrinovića, koji želi znati jesu li predsjednik vlade i predsjednik sabora, kojemu HNB odgovara, znali za tu informaciju.

"Ako jesu, zašto su šutjeli? A ako nisu, zašto im iz HNB-a to nisu priopćili?", zapitao je poručivši da je "dosta bilo šutnje i sakrivanja istine".

Lovrinović je zatražio da se ta informacija provjeri, da se sazna otkuda gubitak, tko ga je napravio i da svi odgovorni za to trenutačno snose odgovornost.

"Ako je premijer znao za ovo, zašto je šutio i je li to možda povezano s tim što je HNB za vladu radio projekt uvođenja eura, koji je mislio iskoristiti kao svoj najveći adut za Bruxelles?", traži odgovore Lovrinović.

Zanima ga na čemu je ostvaren toliki gubitak jer u svakoj zemlji središnja banka ima monopolnu, ekskluzivnu poziciju, prije svega u upravljanju međunarodnim rezervama likvidnosti i kao takva je značajan izvor zarade novca za državni proračun, a i za sebe. "HNB je najveći gubitaš u Hrvatskoj u 2017. godini", zaključio je Lovrinović.

Nije htio nagađati o novom čelniku HNB-a, istaknuvši da najprije treba dobiti odgovor na ovo pitanje.

Pročitajte više