Lovrinović: Nema rezanja plaća u javnom sektoru

Foto: Hina

U DNEVNIKU na N1 televiziji gostovao je zastupnik MOST-a Ivan Lovrinović, koji se večeras pojavljuje u nekoliko večernjih Dnevnika.

Prvo se za N1 osvrnuo na reforme o kojima se posljednjih tjedana neprestano priča.


"Nema tu puno tajni, mi smo ključne reforme već iskomunicirali, to je pet ključnih reformu vezanih za monetarni i financijski sustav i javni sektor, to će biti fokus naših aktivnosti", rekao je Lovrinović.

Posljednjih dana se ispostavilo da je HDZ ranije Oreškovića planirao postaviti za ministra financija.

"Mi smo se od početka zalagali da bi bio najbolje rješenje nestranački mandatar. To što je on prije s nekim pregovarao, ja ne znam, činjenica je da Orešković nije član nijedne stranke", smatra Lovrinović

Lovrinović: Lalovac se pokazao ozbiljnim čovjekom

Lalovac je danas novinarima okupljenim na Markovu trgu rekao kako ostavlja uredno ministarstvo.

"Ostaje za vjerovati što je rekao gospodin Lalovac, on se pokazao ozbiljnim čovjekom. Najprije treba vidjeti što je na stolu, deficit treba rezati. Najveći su problem kamate na javni dug. Naš je fokus da se poveća prihodna strana proračuna, a na rashodnoj strani ćemo rezati ono što treba, ali to ne znači da ćemo rezati plaće. Racionalizacija je vezana za reformu lokalne uprave i samouprave", rekao je Lovrinović.

"Mi na rashodnoj strani nemamo što previše rezati, plaće nećemo rezati. Kad je riječ o lokalnoj samoupravi i upravi, racionalizacija tog segmenta će donijeti uštede", dodao je.


Lovrinović umiruje one koji se boje da će nova Vlada biti izrazito neosjetljiva prema radnicima.

Socijalno osjetljiva Vlada

"Ova Vlada neće biti proturadnička, bit ćemo socijalno osjetljivi", rekao je dodavši kako neće biti smanjenja plaća.

O ministarstvima, kaže, još nisu razgovarali.

"Mogu vam generalno reći da ćemo mi shodno našem udjelu saborskih zastupnika, u postotcima ćemo se boriti za toliko ministarstava. Nismo gramzivi i bahati, želimo promjene, stručne ljude koji će odgovarati za ono što rade, imamo samo godinu dana, 2017. će već biti kasno za Hrvatsku", rekao je.

"Nismo govorili o imenima, nitko ne bježi od odgovornosti, ta će pitanja doći na red nakon nove", odgovorio je na pitanje hoće li on biti ministar.

Ivan Lovrinović u nastavku večeri gostovao je i u RTL Danas. Kazao je kako MOST i dalje računa sa šest ili sedam ministarstava.

"Ostajemo pri šest ili sedam ministarstava"

"Mi se ponašamo racionalno, nismo gramzivi, danas imamo 20 ministarstava, mi u tom kolaču želimo zadržati određeni postotak, šest do sedam ministarstava, shodno broju mandata.

Usuglasit ćemo točan broj sljedeći tjedan".


Lovrinović ističe i kako MOST ima potrebne i kvalitetne ljude za popunjavanje tih ministarstava.

"Naravno da imamo. Proteklih dana se pisalo da je MOST neočekivano s 15 mandata dobio puno ministarstava, a da nema kadar. Iza MOST-a stoji snažna intelektualna i akademska pozadina, javnost će na vrijeme vidjeti sve to", kaže.

Osvrnuo se i na navode o tome da MOST želi čelništvo u HNB-u te spekulacije o tome da želi biti guverner, koje nije demantirao.

Spreman postati guverner HNB-a

"Nismo pregovarali da tražimo pozicije. 15 godina se bavim makroekonomijom, monetarnom politikom i financijama, pratim i kritiziram to područje, osjem na istim pozicijama. Sad je javnosti zanimljivije to jer sam i zastupnik, a zalažem se za promjene. Tu je i monetarna politika. Obećali smo javnosti monetarnu reformu. HNB je vrhovna monetarna vlast, dosad je pokazala značajne nedostatke i slabosti, gospodarstvo je nepotrebno u recesiji dugo ostalo.

Nismo ništa konkretno dogovarali oko mjesta guvernera. Ako mi se ponudi, MOST ni od čega ne bježi, javno smo komunicirali to. Želimo promjene i tamo gdje možemo, preuzet ćemo odgovornost".

Lovrinović je komentirao i navode o tome da bi nova Vlada mogla prigrliti i kanadski model zdravstva.


"Orešković je došao tu u MOST-ovu središnjicu i u jednom razgovoru i upoznavanju rekao par stvari. Znamo da je dugo u Kanadi boravio, netko je pitao kako tamo funkcionira zdravstveni sustav, a Orešković je rekao da je puno socijalno osjetljivi u odnosu na američki sustav. Rekao je i da se neki segmenti toga sustava mogu prenijeti u hrvatski, a mediji su odmah počeli pisati da se želi cijeli model želi preuzeti".

U zaključku je Lovrinović prokomentirao i polemike oko najavljivanog smanjivanja plaća.

Manje rezanja plaća, više ukidanja privilegija

"Tražimo određene promjene, ali nikakvi postoci i precizno rezanje nije određeno. Više se fokusiramo na povlastice, letove, 6 i 12 mjeseci privilegija nakon mandata.

Komunicirali smo rezanje, ali ne ide nitko u Sabor kao poslovni pothvat, to je borba za opće dobro. Nećemo se samo populistički toga držati, puno nam je bitno da ljudi rade. Ako zastupnici ne dolaze na radno mjesto, odbijat ćemo im to od plaće. To nam je važnije nego skinuti par tisuća kuna. Mediji o ovome pišu na sve strane, a HNB?

Nitko ne pita zašto guverner ima 35 tisuća kuna plaće? Njemu bi rezali, on ima više od premijera. Želimo svugdje određenu štednju, i to i u HNB-u. Mi u MOST-u nismo okrenuti na rezove tako da ljudima masovno smanjujemo plaće, ne možete danas imati vrhunskog menadžera u javnom poduzeću s 12 tisuća kuna plaće, treba sustav nagrađivanja i kažnjavanja. Uvest ćemo novi menadžment javnog sektora, znat će se tko je za što odgovoran i sukladno učinku ići će i plaća".

Lovrninović je gostovao i u Dnevniku HRT-a, gdje je kazao kako mu je laknulo nakon konstituiranja Sabora.

MOST neće objaviti koga je vrbovao SDP

"Svijma je laknulo da se konstituirao Sabor, javnost to očekuje, ne vole da se to razvlači, žele poznatu situaciju. Realizacija mandata, pa na izbore smo išli da se borimo za pozicije u Saboru i da predstavljamo svoje birače", kazao je, dodajući kako ne zna tko je bio na sastanku kod Zorana Milanovića.

Kazao je i kako je u MOST-u dogovoreno da neće objavljivati koga je to vrbovao SDP, ali da on nije jedan od tih ljudi. Dodaje i kako nije bio među onima koji su u MOST-u bili za nastavak pregovora s koalicijom Hrvatska raste.

I za HRT je kazao kako mora razmisliti o mjestu guvernera, no kako MOST u svakom slučaju ne bježi od odgovornosti.

Na kraju je Lovrinović buduće planove prokomentirao i za Dnevnik Nove TV. Ponovno se kritički obrušio na HNB.

"HNB ima najviše autonomije, a najmanje odgovornosti"


"Deficit transparentnosti u HNB-u postoji, treba poštivati autonomiju njihovu, ali i davati kritiku, kao što su ovaj i prethodni guverner znali odašiljati srelice Vladi i ministarstvima. HNB ima najviše autonomije, a najmanje odgovornosti", kazao je. Prokomentirao je i buduću podjelu pozicija između HDZ-a i MOST-a.

"Na neke ljude ide veto, neki neće ići. Udjeli? Transparentno smo to najavili, trećina, 33 posto, što je 6,6 minsitarstava", ističe.

Po pitanju smanjivanja plaća političarima, kazao je kako mu najviše smetaju oni zastupnici koji ne dolaze u Sabor.

"Ja bih skidao takvima i pola plaće ili cijelu, ako ih nema", upozorio je.

Pročitajte više