Lučin: Bez konkretnih podataka ne mogu govoriti o prisutnosti obavještajaca RS

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin izjavio je večeras kako ne može ništa govoriti o navodnoj prisutnosti obavještajaca Republike Srpske na području Hrvatske, dok o tom slučaju ne dobije konkretne podatke.

Gostujući u večerašnjoj emisiji "Forum" HTV-a, Lučin je rekao kako je upoznat s tvrdnjama bosanskohercegovačkim medija da pripadnici obavještajne službe Republike Srpske imaju obavještajne centre i u Hrvatskoj, u Splitu i Makarskoj, ali da o tome još nema konkretnih podataka te da ništa podrobnije ne može reći.

Sarajevskog "Dnevni avaz" i banjalučke "Nezavisne novine" u utorak su objavile preslike dokumenata što ih je SFOR navodno zaplijenio u Banja Luci, koji među ostalim sadrže upute za obavještajne centre Vojske Republike Srpske (VRS) u Banja Luci, Tuzli, Jajcu, Zvorniku te Mostaru, ali i u Splitu i Makarskoj.

Saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Ninić, koji je također gostovao u Forumu, ustvrdio je kako strane obavještajne službe, pa tako ni one Republike Srpske, ne prisluškuju nikoga u Hrvatskoj.

Prisutnost stranih obavještajaca u Hrvatskoj Ninić je ocijenio normalnom pojavom, kazavši da je i hrvatskim obavještajnim službama zadaća prikupljati informacije na stranom prostoru.

Bivši čelnik obavještajne zajednice Miroslav Tuđman rekao je da je otkriće obavještajaca Republike Srpske u Hrvatskoj zanimljivo samo stoga što je taj dio BiH u listopadu prošle godine optužen za nezakonitu vojnu suradnju s Irakom, kojem je unatoč embarga isporučivao vojnu opremu.

U emisiji "Forum" posvećenoj sigurnosnoj situaciji u Hrvatskoj, ministar Lučin je, odgovarajući na pitanja, rekao kako je prije sedam mjeseci najavio završetak istrage o nekoliko većih slučajeva poput ubojstva haaškog svjedoka Milana Levara i podmetanja eksploziva pod spomenik narodnih heroja NOB-a na Mirogoju, no da je riječ o teškim kaznenim djelima koje je vrlo teško pripremiti za sudske procese, te da stoga još nisu procesuirani.

Ivan Ninić je, odgovarajući na tvrdnje HSLS-ovog sabornika Joška Kontića da hrvatska obavještajna zajednica radi van zakona jer još nisu imenovani čelni ljudi tri obavještajne agencije, kazao kako službe dobro funkcioniraju, te da čelne poslove obavljaju vršitelji dužnosti ravnatelja.


Pročitajte više