Lučin: MUP će zatražiti izmjene zakona o prekršajima

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin izjavio je da će MUP pokrenuti inicijativu za izmjenama Zakona o prekršajima, kako bi se policiji vratile ovlasti kažnjavanja prometnih prekršaja.

Donošenjem novog prekršajnog zakona, u listopadu prošle godine, policiji je onemogućeno da sama kažnjava prometne prekršaje.

No, od izmjena zakona pravomoćno je riješeno tek deset posto svih prijava koje je policija podnijela zbog prometnih prekršaja, kazao je Lučin prilikom posjete stanice za besplatni tehnički pregled vozila, koja je u Zagrebu postavljena u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Dodao je da je policija od listopada prošle godine pokrenula više od 36 tisuća postupaka zbog prometnih prekršaja, od kojih je sud riješio tek 3.600 predmeta.

Najveći broj prijava podignut je zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a slijede prolazak kroz crveno svjetlo i brza vožnja.

Lučin je ustvrdio kako bez izmjena prekršajnog zakona, koji bi trebao omogućiti brže kažnjavanje prometnih prekršitelja, nema smisla donositi niti novi zakon o sigurnosti cestovnog prometa. Izmjenama tog zakona predviđa se, među ostalim, rigorozno povećanje kazni za sve prometne prekršaje.

Govoreći o pokazateljima sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj Lučin je kazao da je ove godine primijećen rast prometnih nezgoda u odnosu na prošlu godinu, te da je povećan i broj poginulih.

Povećanom broju nesreća doprinosi, smatraju u MUP-u, i povećan broj automobila na hrvatskim cestama. Tako je na primjer u ljetnim mjesecima zabilježen porast broja vozila od 30 do 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Glavni uzrok nezgoda i dalje su brza vožnja, pretjecanje, vožnja u alkoholiziranom stanju, te mladi i neiskusni vozači.

Osim akcije besplatnog tehničkog pregleda vozila, koja će se do prosinca održati u svim dijelovima Hrvatske, najavljeno je i niz drugih akcija koje bi trebale smanjiti broj stradalih na cestama.

MUP će tako uz već poznate akcije namijenjene djeci u prometu, edukaciji osnovnošlokaca, te suzbijanju prekomjerne brzine ili vožnje pod utjecajem alkohola i droga, pokrenuti i kampanju posvećenu invalidima u prometu.

U sve akcije bit će uključen i Hrvatski autoklub (HAK), koji će po riječima glavnog tajnika Nikole Vukovića, u suradnji s policijom, uskoro pokrenuti projekt praćenja prometa video kamerama. Kamere će, kako je rekao, biti postavljene na ključnim prometnim točkama u cijeloj Hrvatskoj, kako bi HAK imao što bolje informacije o protočnosti prometa i stanju na cestama.

Pročitajte više