Njemačka vlada s 10 milijardi dolara spašava Lufthansu od bankrota

Foto: EPA

LUFTHANSA je u velikim financijskim problemima, a spas od bankrota ponudit će joj njemačka vlada paketom financijske pomoći od 10 milijardi dolara.

Kako piše Business Insider, Lufthansi je "voda došla do grla", a nakon nekoliko sati pregovora u ponedjeljak 27. travnja donesena je odluka da Njemačka pomogne svojoj najvećoj aviokompaniji. 

Lufthansa će dobiti novac, ali vlada neće imati pravo glasa

Njemačka u ovom dogovoru neće imati pravo upravljati kompanijom, već će samo isplatiti potrebnu sumu novca da Lufthansa potpuno ne bankrotira. Očekuje se i formiranje jednog ili dva nadzorna odbora koji će se pridružiti njemačkoj vladi. 

"Kompanija će primiti novac od njemačke vlade, ali vlada neće imati nikakav utjecaj unutar kompanije", rekao je Carsten Spohr, CEO Lufthanse.

Pandemija koronavirusa uzrokovala je restrikcije putovanja diljem svijeta, a Lufthansa trenutačno bilježi gubitke od otprilike milijun dolara po satu. Prema procjenama, da se ovako nastavi, Lufthansa bi doživjela insolventnost u narednim tjednima. 

Lufthansa je osnovana 1953. godine, a sa zračnim operacijama započela je dvije godine kasnije. Do 1963. bila je u potpunosti u rukama njemačke države. No sredinom devedesetih potpuno je privatizirana i tako posluje od 1997. godine. 

Spohr razgovarao s Merkel

Direktor Lufthanse Carsten Spohr razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u utorak i načelni dogovor oko spašavanja Lufthanse je postignut. Najvažniji čimbenik sporazuma bio je taj što je imenovanje državnih službenika ili političara u nadzorni odbor neprihvatljivo u očima rukovoditelja Lufthanse.

Business Insider doznaje da novih pregovora najvjerojatnije neće biti. 

Spohr je nedavno predložio Airbusov model za spas Lufthanse. Njemačka, Francuska i Španjolska drže četvrtinu dionica te kompanije, ali ne utječu na nju.

Pročitajte više