Lufthansa s gubitkom završila prva tri mjeseca ove godine

Foto: EPA

NJEMAČKI avioprijevoznik Lufthansa izvijestio je da je u prvom tromjesečju poslovao s operativnim gubitkom zbog rastućih troškova goriva i prekomjernih kapaciteta u Europi.

U prva tri ovogodišnja mjeseca Lufthansa je zabilježila operativni gubitak od 336 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine poslovali su s operativnom dobiti od 52 milijuna eura, dijelom i zahvaljujući smanjenim kapacitetima nakon stečaja Air Berlina.

Gubitak u prva tri ovogodišnja mjeseca u kompaniji dovode u vezu s povećanjem troškova goriva za 202 milijuna eura.

Izdvajaju i značajan pad operativnih prihoda po raspoloživoj jedinici kapaciteta u svim članicama grupe, uključujući SWISS, Austrian Airlines i niskotarifnog prijevoznika Eurowings.

Prekomjerni kapaciteti i visoki troškovi goriva

Europski zrakoplovni prijevoznici u posljednje vrijeme muku muče s prekomjernim kapacitetima i visokim troškovima goriva, na što se nadovezala neizvjesnost oko Brexita potaknuvši neke putnike na odgodu rezervacija za ljetne praznike.

U Lufthansi očekuju bolje prihode u drugom tromjesečju kada se isključi utjecaj valutnih tečajeva, bazirajući tu procjenu na očekivanom oporavku rezervacija.

Ujedno potvrđuju dosadašnju procjenu prilagođene profitne marže u cijeloj 2019. u rasponu od 6,5 do 8 posto. Detaljno izvješće za prvo ovogodišnje tromjesečje Lufthansa će objaviti 30. travnja.

Pročitajte više