Lukašenko: Odlazak zapadnih firmi otvorio nam je prostor, sankcije su prilika

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je na sjednici Savjeta sigurnosti da sankcije Zapada otvaraju nove mogućnosti za Rusiju i Bjelorusiju jer su zapadne tvrtke oslobodile velik prostor na tržištima ove dvije države, javlja bjeloruska agencija Belta.

Lukašenko je uvjeren da je Zapad bio odlučan da u svakom slučaju uvede sankcije Bjelorusiji, prenosi TASS. 

"Za naše zemlje se otvaraju nove mogućnosti. Kako zapadne tvrtke napuštaju tržište Unije, nama postaju dostupne ogromne niše za širenje. Pitanje je što nas je prije sprječavalo da to učinimo - lobisti, korupcija, konkurencija? Možda sve!" izjavio je bjeloruski predsjednik.

"Mjere protiv Rusije i Bjelorusije postaju sankcije za cijeli svijet"

Dodao je da "brzina i dubina sankcija pokazuju da su one detaljno i dugo planirane". Lukašenko smatra da je "jasno da su one bile uvedene bez obzira na odnose Rusije i Ukrajine" i da bi "sankcije bile u svakom slučaju uvedene".

"Zapravo, ove restriktivne mjere protiv Rusije i Bjelorusije, koje nameću SAD i njegovi saveznici, postaju sankcije za cijeli svijet. Uništava se uspostavljeni sustav trgovine", kazao je.

Predsjednik Bjelorusije naglasio je da sankcije čine slabijima države koje su ih uvele. Dodaje da EU nema dovoljno goriva i da su cijene porasle.

"Nema u EU ni dovoljno hrane, nema ni dovoljno gnojiva za poljoprivredni sektor. Zemlje koje to razumiju, posebice Kina, protive se zapadnim sankcijama koje destabiliziraju svjetsko tržište", rekao je bjeloruski predsjednik.

Pročitajte više